
Als je in het najaar voorzichtig bent geweest met het winterklaar maken van je tuin, ziet die er nu waarschijnlijk erg rommelig uit. Hoog tijd dus voor een Grote Voorjaarsschoonmaak! Maar waar begin je met de tuin opruimen na de winter? En welke klussen kun je beter nog even uitstellen? Met deze handige tips is jouw tuin op tijd klaar voor een nieuw groeiseizoen.
Lees verder onder de advertentie
Tuin opruimen na de winter: niet vergeten
Zodra het eind winter een beetje mooi weer is, komen de tuinkriebels weer opzetten. Je tuin opruimen na de winter zorgt meteen voor een goed begin van het tuinseizoen, en met de volgende klussen hoef je je zeker niet te vervelen!
1. Begin de eerste opruimronde

Verwijder om te beginnen afgevallen takken, bladeren en ander afval dat zich tijdens de winter in je tuin heeft opgehoopt. Dat geeft je meteen een goed overzicht van de staat van je tuin. Knip ook oude takken af van vaste planten zodra er nieuwe, groene scheuten boven de grond komen.
Wekelijks tuintips in je mail
2. Onkruid bestrijden

Zodra de temperaturen stijgen, wordt ook het slapende onkruid in je tuin weer vliegensvlug wakker. Wacht niet tot deze ongewenste plantjes groter worden, maar pak ze meteen bij de lurven en de kladden. Door vroeg in het seizoen onkruid te bestrijden (zonder gif!), voorkom je dat ze zich snel verspreiden. En dat scheelt een hoop werk later in het seizoen.
3. Groene aanslag verwijderen van tegels

Groene aanslag verwijderen van tegels is belangrijk, want het groene spul kan gevaarlijk glad zijn. Maar je hoeft niet meteen de hogedrukreiniger erbij te pakken. Probeer het liever eerst met een harde bezem, scherp zand en wat water. Hiermee schuur je de groene aanslag snel van je tegels. Het is milieuvriendelijk, je tegels slijten minder snel en het is heerlijk stil … Daardoor kun je tijdens het werken ook nog genieten van de fluitende lentevogels.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
4. Mulch de bodem

Gezonde grond is de basis voor een groene en bloeiende tuin. Werk daarom compost of oude stalmest door de borders voor extra voedingsstoffen. Je hoeft dit slechts lichtjes door de bovenlaag te harken. De regenwormen nemen namelijk de rest van deze klus voor hun rekening: zij werken al dit materiaal verder door de grond. Meer weten? Lees ons artikel Wat is mulchen en waarom is het belangrijk?
5. Controleer je gereedschap

Tuingereedschap onderhouden is een must voor elke tuinier, en het vroege voorjaar is een goed moment om gereedschappen weer scherp en schoon te krijgen. Slijp je snoeischaren, olie scharnieren en houten handvaten en vervang versleten materialen. Zo zijn je gereedschappen klaar voor gebruik wanneer je ze nodig hebt.
6. Help dieren in je tuin

Nestkastjes schoonmaken, een insectenhotel plaatsen of een vogelbadje voor vogels neerzetten: met kleine aanpassingen maak je van je tuin een paradijs voor nuttige dieren. In ruil hiervoor helpen ze jou van allerlei plagen af en houden ze de bodem gezond. Pas je wel op dat je dieren in winterslaap in je tuin niet verstoort tijdens het opruimen? Ze zijn nog niet allemaal wakker!
7. Denk na over nieuwe beplanting
Zodra je tuin opgeruimder is, kun je gaan bekijken welke planten goed uit de winter zijn gekomen en waar je ruimte hebt om nieuwe aanwinsten te planten. Veel kwekerijen openen vanaf eind maart weer hun deuren, dus begin nu alvast met het maken van plannen om op tijd je aankopen te kunnen inslaan.
Tuin opruimen na de winter: nog even wachten
Heb je de slag van het opruimen te pakken? Houd je in, want er zijn een paar klussen die je beter nog even kunt laten liggen. Tip: zet ze wel alvast op je takenlijst voor later, zodat je ze niet vergeet!
8. Laat afgestorven plantenresten (deels) nog even liggen

Hoewel het verleidelijk is om alles op te ruimen, zijn oude stengels en bladeren nog steeds een schuilplaats voor nuttige insecten. Wacht bij voorkeur met opruimen tot eind maart, zodat diertjes zoals lieveheersbeestjes nog even de tijd hebben om wakker te worden en hun schuilplek te verlaten (en je tuin van de eerste bladluizen te ontdoen).
Kun je het opruimen toch niet laten? Houd het snoeiafval dan nog even apart, zodat de beestjes wat meer tijd hebben om te ontkomen.
9. Snoeien, maar niet te vroeg!

Snoeien op het verkeerde moment is een van de meest gemaakte snoeifouten, en dat wil je liever voorkomen. Pas dus op met het te vroeg snoeien van planten zoals hortensia’s. Wacht met het snoeien van hortensia’s liever tot april of mei, wanneer er minder kans is op beschadiging door vorst. De Forsythia snoeien doe je pas na de bloei (dat geldt ook voor andere voorjaarsbloeiers), om te voorkomen dat je de bloemen wegknipt.
10. Wees voorzichtig met bemesten

Planten die beginnen uit te lopen, kunnen wel wat extra voeding gebruiken. Gebruik een organische meststof, maar wees zuinig: te veel voeding in het vroege voorjaar kan de wortels beschadigen en groeiproblemen veroorzaken.
11. Gazon na de winter herstellen

De winter kan zwaar zijn voor je grasmat. Ga daarom aan het begin van de lente aan de slag met het wegharken van dode grasresten en mos. Maar pas op! Doe dit alleen als het gras niet bevroren of erg nat is. Anders loop je het risico dat je gazon beschadigd raakt. Meer lees je in ons artikel over je gazon onderhouden na de winter.