Checklist voor de tuin: week #52

Afbeelding voor Checklist voor de tuin: week #52

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in december: week 52?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in december: week 52

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Lees verder na de advertentie

Biodiversiteit

Laat rommelhoekjes zoals composthopen met rust, zodat tuindieren er kunnen overwinteren
  • Heb je rommelige hoekjes of een composthoop in de tuin? Laat ze dan zoveel mogelijk ongemoeid, zodat tuindieren zoals egels rustig kunnen overwinteren.

Kamer- en kasplanten

Zo kun je jouw orchidee opnieuw laten bloeien
  • Zien de wortels van jouw vlinderorchidee eruit alsof ze elk moment uit hun plantenpot kunnen barsten? Verpot je plant dan nadat hij gebloeid heeft.
  • December is een goede tijd om druiven terug te snoeien, ook in een onverwarmde kas. Het is belangrijk om druivenstokken te snoeien wanneer ze in rust zijn, aangezien ze anders kunnen gaan bloeden.

Kweken

de tuin in december: leifruit planten

Moestuin

groenten zaaien in december: uien
  • De kersttijd is een goede tijd om uien voor te zaaien. Zaai uien buiten en dek ze toe of zaai ze binnenshuis in potten. In het laatste geval kun je de jonge planten in de lente uitplanten, steeds 10 cm uit elkaar.
  • Zaai deze maand tuinbonen om in mei te genieten van je oogst. Als het weer zacht genoeg is, kun je in de vollegrond zaaien. De zaailingen zouden binnen enkele weken op moeten komen. Daarna gaan ze in winterrust en groeien ze weer verder in de lente. Is het te koud om direct in de grond te zaaien? Zaai dan in voorverwarmde grond, bijvoorbeeld onder een cloche, vliesdoek of gaas, of in zaaitrays in een kas of op de vensterbank. Je kunt de zaailingen in de lente uitplanten.

Snoeien

Snoei dichtgegroeide struiken die in rust zijn
  • Wees niet bang om dichtgegroeide struiken flink terug te snoeien nu ze in rust zijn. Wil je zeker weten dat je jouw struik kunt snoeien deze maand? Hier vind je een overzicht van wat je allemaal kunt snoeien deze maand.
  • Soorten die je beter niet kunt snoeien zijn kersen, pruimen en perziken. Als je deze snoeit in de winter, lopen ze namelijk een grotere kans op loodglans. Wacht daarom met het snoeien van deze fruitsoorten tot eind voorjaar of de zomer.

Tuinklussen

  • Ziet de eens verse kerstdecoratie er niet meer zo fris uit, maar wil je wel gezellig wintergroen in huis? Knip dan prachtige groenblijvende takken, seizoensbloemen en takken met bessen uit de tuin. Denk hierbij aan klassiekers als hulst, maretak, spar en den, maar ook aan verrassende planten als klimop, uitgebloeide zaadhoofden, grassen en rozenbottels.
Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu