Checklist voor de tuin: week #42
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in oktober: week 42?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in oktober: week 42
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Investeer deze herfst in vogelbadjes en voederplekken voor vogels, aangezien deze gevederde vrienden plagen in toom houden en je ze dus graag naar je tuin lokt.
- Hark gevallen blad van je paden en gazons, maar gooi het niet weg. Leg het in een hoekje in de tuin of onder een heg, zodat egels en andere diertjes eronder kunnen schuilen.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
Kweken
- Verplant bladverliezende struiken die op de verkeerde plek staan of te groot zijn geworden voor hun huidige standplaats.
- Zaai nu pronkerwten (Lathyrus) in diepe kweekpotten (bijvoorbeeld rootrainers, foto) om volgende zomer al vroeg bloemen te hebben.
Meer lezen: 7 tips bij het kweken van Lathyrus
Moestuin
- Verwijder grote vruchten aan vijgenbomen die niet rijp zijn geworden. Laat de vruchten ter grootte van een erwt zitten, want dat is de oogst van volgend jaar.
- Je kunt ook in oktober nog tuinbonen zaaien om alvast een voorsprong te krijgen voor de planten in winterrust gaan.
Snoeien
- Bespaartip: de potlooddikke, gesnoeide takken van rozen (foto), vlinderstruiken, kornoeljes, wilgen en bessenstruiken kun je gebruiken als stekmateriaal om gratis planten te maken.
- Snoei lavendel en rozemarijn als je dat nog niet gedaan hebt, want als je ze ’s winters snoeit, is de kans groot dat ze het niet overleven.
Tuinklussen
- Verwijder alle schotels onder je potten en zet de potten op voetjes om te voorkomen dat ze in de winter vol water komen te staan en de plantenwortels weg zullen rotten.
- Mulch borders met houtsnippers, goed verteerde stalmest of oude champost om plantenwortels voor de winter te isoleren en onkruidgroei te onderdrukken.
- Haal verwelkt zomerperkgoed uit potten en hangmanden en gooi de resten op de composthoop.