Checklist voor de tuin: week #41

Helga Kluiter
|
10/10/2022
de tuin in oktober week 42: winde verwijderen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in oktober: week 41?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in oktober: week 41

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

tuin in week 42: bijen helpen
Foto: Creative Commons/Yaquina
 • Kom je bij het opruimen in je tuin oude muizenholletjes in je tuin? Lekker laten zitten! Want diverse hommelsoorten maken graag gebruik hiervan om in te overwinteren.

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

narcissen binnen
 • Plant geprepareerde narcissenbollen om over ongeveer 10 weken bloeiende narcissen in huis te hebben.
 • Zaai snelgroeiende bladgroenten zoals boerenkool en mosterd binnen om er over slechts enkele weken microgroenten van te oogsten.

Kweken

de tuin in oktober week 41: duizendblad zaden verzamelen
 • Verzamel de zaden van vaste planten zoals Zeeuws knoopje (Astrantia), duizendblad (Achillea, foto) en spoorbloemen (ofwel rode valeriaan, Centranthus ruber) en zaai ze vervolgens meteen uit op de gewenste plek.
 • Baal je dat er zoveel uitgebloeid is? Zet vaste planten in je tuin die nu bloeien. Je hebt er meteen plezier van – en de volgende jaren ook.

Moestuin

knoflook planten
 • Poot knoflookteentjes op een zonnige plek met een goede drainage (bijvoorbeeld op ruggetjes). Plant de tenen met 15 cm tussenruimte, met het puntje 5 cm onder het oppervlak.
 • Verwijder resten van gewassen uit de grond, want als je ze laat staan kunnen ziekten en plagen zich erin schuilhouden gedurende de winter en toeslaan in het voorjaar.

Snoeien

Clematis soorten: Clematis armandii
 • De bloemknoppen van voorjaarsbloeiende clematissen, zoals Clematis armandii (foto), zijn inmiddels gevormd, dus snoei deze planten nu niet.
 • Snoei herfstframbozen na de oogst terug tot aan de grond. De vruchten van volgend jaar groeien op het nieuwe hout dat in het voorjaar weer aangroeit.

Tuinklussen

de tuin in oktober week 42: winde verwijderen
 • Steek vaste onkruiden uit de grond, zoals heermoes en winde (foto). Probeer elk stukje wortel te verwijderen, want anders groeit het weer terug.
 • Verzamel alle tonkinstokken en plantensteunen die je niet meer gebruikt, maak ze schoon en bewaar ze in de winter op een droge plek.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu