12x wat je begin oktober in je tuin zou moeten doen
Het is begin oktober en de herfst is in volle gang. Wil je weten wat je nu allemaal in de tuin kunt doen? Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in oktober, week #40
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Heb je in je tuin een vogelhuisje hangen, dan kun je van deze nestkast een winterverblijf maken voor de koolmees, pimpelmees, mus en andere vogels. Wel goed reinigen van tevoren! Er kunnen vlooien en andere parasieten in zitten.
Zo doe je dat: Maak van een nestkast een winterverblijf voor vogels - Laat het snoeisel van kruidachtige vaste planten liggen als mulch en als schuilplaats voor nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Haal tropische planten in potten, zoals bananen, ananasplanten (Eucomis) en Brugmansia, naar binnen voordat de nachtelijke kou ze velt.
- Zaai binnen snelgroeiende microgroenten, zoals tuinkers, winterpostelein (foto), boerenkool en mosterd, zodat je ze over slechts enkele weken kunt plukken voor je salades.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kweken
- Plant buiten winterharde perkplanten zoals muurbloemen, Bellis perennis (foto), sleutelbloemen en winterviooltjes om al vroeg in het voorjaar heel veel bloemen in de tuin te hebben.
- Plant groepen verwilderingsbollen informeel in een gazon. Geschikte voorjaarsbollen hiervoor zijn bijvoorbeeld krokussen, narcissen, winterakoniet of kievitsbloemen.
Moestuin
- Neem halfrijpe stekken van struikachtige kruiden, zoals rozemarijn, citroenverbena (Aloysia citriodora) en tijm.
- Leg je rijpende pompoenen op tegels of een bedje van stro om ze droog te houden en zoveel mogelijk zon te laten opdoen, zodat de schil goed afhardt.
Snoeien
- Snoei ramblers en klimrozen zodra ze uitgebloeid zijn en bind hun takken aan voordat herfstwinden schade kunnen veroorzaken. Vooral hoge struikrozen zijn windgevoelig, dus snoei alle takken in hun topzware kroon lichtjes terug. Lees meer over rozen snoeien in de herfst.
- Verbeter de luchtcirculatie van zwarte bessen door het hart van de struik te openen. Verwijder de oudste takken die al vrucht hebben gedragen. Laat vijf tot zeven jongere, sterke stengels zitten, want die dragen volgend jaar vrucht.
Tuinklussen
- Zijn je planten in hangmanden, bakken of potten verwelkt, haal ze dan leeg en doe de inhoud op de composthoop. Of hergebruik de oude potgrond als mulchlaag in de tuin.
- Haal schotels onder potten weg en zet bloempotten en plantenbakken op voetjes. Zo kan het vele regenwater in de winter beter wegstromen en voorkom je dat plantenwortels gaan rotten.