Dit kun je nu doen in de tuin: week #39 september

Lizanne Croonen
|
23/09/2024
appels plukken

Voor wie deze week aan de slag wil in de tuin, hebben we een handige checklist klaarstaan. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Ontdek elke week wat er in de tuin te doen is en laat je inspireren.

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in september, week 39

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Inheemse zaaiweek
Foto: Aimée van Tol
  • Was en desinfecteer de voedersilo’s en voederplanken voor vogels. Zo voorkom je dat er ziektekiemen achterblijven die de vogels ziek kunnen maken.
  • Doe mee met de Inheemse Zaaiweek (23 t/m 29 september)! Zaai nu winterharde, eenjarigen zoals klaprozen, bolderik en korenbloemen rechtstreeks om volgend jaar grotere planten te krijgen. Abonnees van Gardeners’ World magazine ontvingen inheemse zaadjes bij het oktobernummer, maar meedoen kan natuurlijk ook met je eigen inheemse zaadjes. Biologische zadenmengsels koop je bijvoorbeeld bij de Bijenstichting en Cruydt-Hoeck.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

Roze bloemen: engelenhengel
  • Geef kamerplanten minder vaak water nu de dagen korter worden. Zet gevoelige planten tijdens erg koude nachten weg van de vensterbank in verband met de kou die van de ramen afstraalt.
  • Zaai eens engelenhengel (Dierama). Dat doe je nu op het oppervlak van vochtige grond en laat ze in de winter in een koele maar vorstvrije kas staan. Uitplanten kan in mei of juni. Let wel: ze zullen het eerste jaar nog niet bloeien. Maar het wachten wordt uiteindelijk beloond met prachtige bloemen die ver boven het loof hangen.

Kweken

Ambachtelijke Plantenmarkt 2024
Foto: Liesbeth Disbergen
  • Zijn je vaste planten nogal uit de kluiten gewassen of vind je ze om een andere reden niet meer op hun huidige plek passen? Dan is dit een goede tijd om ze uit te graven en te verplaatsen.
  • Het najaar is een uitstekende periode om nieuwe planten in de grond te zetten. Kom in het weekend van 28 en 29 september naar de Ambachtelijke Plantenmarkt op Landgoed de Wiersse in Vorden. Daar vind je ruim 30 kwekers bij elkaar en kun je meteen de mooiste duurzame planten inslaan. Lees meer en koop tickets online

Moestuin

checklist voor de tuin week 39
  • Wil je later deze herfst en in de winter nog kruiden kunnen oogsten, zoals bieslook of peterselie? Verplaats dan wat pollen kruiden uit de volle grond naar potten en laat ze overwinteren op een zonnige vensterbank.
  • Pluk de eerste herfstappels zodra ze rijp zijn, voordat de wind de kans krijgt om ze van de bomen te blazen. Bewaar de onbeschadigde vruchten op een koele, donkere plek. Verwerk appels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld tot appelmoes of appelsap.

Snoeien

Japanse esdoorn snoeien
  • Zomerframbozen kunnen nu gesnoeid worden, maar herfstframbozen dragen waarschijnlijk nog steeds vruchten en wat laatste bloemen. Wacht en snoei pas in het rustseizoen alle takken tot de grond terug.
  • Nu de Japanse esdoorn zijn blad nog heeft, kun je hem weer netjes snoeien als dat nodig is. Knip echter niet teveel weg, om te voorkomen dat de mooie vorm verloren gaat.

Tuinklussen

bladaarde maken
  • Begin met het verbeteren van kleigrond voordat het te nat wordt (of bevroren) om te bewerken. Voeg vooral veel organisch materiaal (compost) en eventueel een kleiverbeteraar zoals lava toe om de structuur te verbeteren.
  • Zet een bladkooi van kippengaas in een hoekje in de tuin om afgevallen herfstblad in te verzamelen om bladaarde van te maken.

Meer tuinklussen

Lizanne CroonenLizanne is redacteur bij Gardeners’ World magazine. Ze hanteert haar pen net als Monty Don zijn spade of snoeischaar. Haar stadstuin is een rustpunt met veel groen, gezoem en creativiteit. Daarnaast ontdekt ze graag wandelend allerlei botanische hoogstandjes in binnen- en buitenland.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu