Dit kun je nu doen in de tuin: week #38 september
Voor wie deze week aan de slag wil in de tuin, hebben we een handige checklist klaarstaan. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Ontdek elke week wat er in de tuin te doen is en laat je inspireren.
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in september, week 38
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Zonnebloemen zijn een bron van voedsel voor vogels. Laat de bloemen aan de plant, of kop ze en laat het bloemhoofd buiten (in de zon) liggen.
- Voorkom dat er te veel organisch materiaal in je vijver terechtkomt, want dat zal gaan rotten en zorgen voor algengroei. Zodra de eerste bladeren vallen, kun je dus het beste een net over je vijver spannen.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Lees verder na de advertentie
Kamer- en kasplanten
- Plant amaryllisbollen (Hippeastrum) binnen in potten om over zes tot acht weken te genieten van spectaculaire bloemen.
- Maak een plan om vorstgevoelige planten voor de winter binnen te halen. In een kas kun je veel meer planten laten overleven. Reken uit hoeveel ruimte je nodig hebt en maak dat deel van de kas schoon.
Kweken
- Vul potten met bollen van de vroege iris, die in februari voor een spektakel zullen zorgen. Plant ze in zanderige potgrond, drie keer zo diep als dat ze hoog zijn. Zodra het kouder en vochtiger wordt (meestal oktober), zet je ze in een koude bak om ze koel maar droog te houden.
- Neem stekken van coniferen zoals de taxus of levensboom. Zo kun je snel veel nieuwe planten kweken die volgend jaar klaar zijn om uitgeplant te worden.
Moestuin
- Knip trossen onrijpe tomaten die buiten gekweekt zijn af voor het echt te koud wordt en rijp ze binnen af. Tip: Leg er een banaan bij om dit proces te versnellen.
- Snijd bonenplanten af bij de grond als het oogsten klaar is. Laat de wortels zitten, zodat zij langzaam stikstof vrijgeven aan de grond, terwijl ze vergaan.
Snoeien
- Snoei de nieuwe aanwas van fruitstruiken als kruisbes, rode bes en witte bes na de oogst terug tot op vier knoppen boven de basis. Dit stimuleert de groei van nieuwe vruchtsporen, die volgend jaar bloemen zullen gaan produceren.
- De Hedera zal misschien flink zijn gegroeid, toch kun je klimop nu beter niet snoeien. Tot in oktober zorgt de bloei van de plant voor het broodnodige voedsel aan hongerige bestuivers, nu andere planten zijn uitgebloeid. Binnenkort komen er bessen aan, waar vogels van smullen!
Tuinklussen
- Haal gladiolenbollen uit de grond, droog ze af en bewaar ze gedurende de winter in een vorstvrije schuur of garage.
- Controleer of bomensteunen nog stevig vaststaan. Zo voorkom je dat ze tijdens de eerstvolgende herfststorm beschadigd raken.