Gardeners’ World 11/2024
Omarm de herfst
Cover van

Checklist voor de tuin: week #26

hommel op phacelia

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin.

Biodiversiteit

Moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis scorpiodes)
Moeras-vergeet-mij-nietje (Myosotis scorpiodes)
  • Voor tuindieren is een vijver of andere waterpartij een welkome toevoeging aan je tuin. Ga jij een vijver aanleggen of heb je er al een? Dan zorgen inheemse vijverplanten voor extra biodiversiteit. Denk bijvoorbeeld aan kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae) of moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis scorpiodes).

Wekelijks deze checklist in je mailbox?

Wil je iedere week tips ontvangen voor jouw tuin? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

Voeg bijvoorbeeld voeding toe aan het gietwater om de groei van je stekken te bevorderen
  • Voed planten met bloemen en groenten die vrucht dragen wekelijks een voeding met kalium, bijvoorbeeld vloeibare tomatenvoeding, om ze beter te laten groeien en bloeien.
  • Heb je in de kas of in huis veel last van plagen, zoals rouwvliegjes? Dan kun je natuurlijke vijanden loslaten als biologische bestrijding.

Kweken

hommel op phacelia
  • Het is nog niet te laat om wat extra bloemen te zaaien, dus zaai bijvoorbeeld nog cosmea, Oost-Indische kers en groenbemesters zoals Phacelia, gele mosterd of blauwe lupine. Let er wel op dat je niet zaait voor een grote regenbui, dan kunnen je zaadjes namelijk wegspoelen of sneller gaan rotten.
  • Zodra de bloei begint, kun je beginnen met het Lathyrus plukken. Hoe vaker je plukt, hoe meer nieuwe bloemen je plant produceert! Als de plant zaden aanmaakt, stopt hij met bloeien, dus blijf plukken om dat voor te zijn.

Moestuin

aardbeien uitlopers afknippen
  • Heb je meerjarige aardbeien (ook wel doordragende aardbeien genoemd)? Zorg dan dat al hun energie naar de ontwikkeling van heerlijke vruchten gaat door uitlopers weg te knippen. Laat vanaf augustus de uitlopers wel groeien, zodat je nieuwe stekken kunt maken.
  • Geniet van je laatste aspergeoogst van dit seizoen. De varenachtige topgroei kun je gewoon laten groeien de rest van de zomer. Lees ook de tips van De Verwildering voor het kweken van asperges.

Snoeien

  • Nijp de toppen uit perkplanten, zodat ze bossiger gaan groeien. Blijf ook uitgebloeide bloemen koppen of wegplukken om nieuwe groei te stimuleren.
  • Snoei deze zomer snelgroeiende heggen, zoals liguster, elke zes weken. Controleer van tevoren altijd of er geen vogelnesten in je heg of (eetbare) haag zitten. Stel de snoei uit als je zo’n vogelhuishouden tegenkomt.

Tuinklussen

Regenwater
Gebruik voor zaailingen beter geen regenwater.
  • Staat er veel water op schotels onder plantenpotten buiten? Gebruik dit water om binnen je planten water te geven. Onder andere orchideeën houden van regenwater. Laat het wel even op kamertemperatuur komen.
  • Nu we het toch over (regen)water hebben: met de zomer in aantocht kan er zomaar een droogte ontstaan en kan opgevangen regenwater een uitkomst bieden. Je kunt ook gemakkelijk water besparen in de tuin!
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.