Checklist voor de tuin: week #24

Govert de Jong
|
10/06/2024
bieslook snijden

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin

Biodiversiteit

Taxuskever kun je biologisch bestrijden.
Foto: David Short / Flickr. CC BY 2.0. De afbeelding is bijgesneden.
 • In juni zijn de larven van de taxuskever (of gegroefde lapsnuitkever) weer actief. Hebben je planten in potten er veel last van? behandel ze dan met aaltjes die geschikt zijn tegen taxuskevers. Zo kun je ook andere ‘ongedierte’ in de tuin bestrijden.
 • Laat bij het maaien van je gazon een stukje over waar ‘onkruid‘ zoals klaver en paardenbloemen mogen bloeien. Dat zijn geweldige bronnen van voedsel voor veel insecten. Als je gras lang laat groeien, kun je zelfs bepaalde soorten vlinders, sprinkhanen en nachtvlinders in je tuin aantrekken!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

 • Zet je kamerplanten gedurende de zomermaanden buiten op een warme, beschutte plek. Zo kunnen ze genieten van de frisse buitenlucht en het extra licht.
 • Deel agaves door de rozetten van de plant te scheiden.

Kweken

Ook inheemse wilde marjolein trekt de nodige insecten en daarmee vleermuizen

Moestuin

bieslook afknippen
 • Verjong bieslook door de pol tot de grond toe af te knippen. In slechts enkele weken heb je weer een verse oogst van nieuwe stengels.
 • Beplant een hangmand met eetbare planten, zoals tomaten en kruiden. De tomaten zullen gewoon gaan hangen als je ze niet aanbindt. Geef de planten wel genoeg water gedurende de zomer.
 • Geef bonen en erwten, als het niet teveel heeft geregend, regelmatig water zodra ze beginnen te bloeien.

Snoeien

 • Nijp de groeischeuten van vijgenbomen en draag daarbij handschoenen ter bescherming.
 • Voor langbloeiende planten, kun je nu uitgebloeide planten terugknippen, in de hoop dat ze later weer gaan bloeien.

Tuinklussen

dahlia plantensteun
 • Maak compostvaten leeg, meng de ingrediënten en doe de inhoud weer terug in de bakken om het proces van composteren te versnellen.
 • De dahlia’s groeien inmiddels goed. Zet bij hoge soorten met zware bloemen alvast stokken om ze aan te kunnen binden, zodat ze later niet omvallen wanneer ze topzwaar zijn.

Heeft deze checklist je geholpen?

In Gardeners’ World magazine lees je alles over praktisch, duurzaam en biodivers tuinieren! Doe daarnaast boordevol inspiratie op om aan de slag te gaan in jouw zomertuin. Neem nu een abonnement op ons magazine en ontvang 40% korting!

Meer lezen over:
Tuinklussen Juni
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu