Checklist voor de tuin: week #23
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin
Biodiversiteit
- Check je tuin op waardplanten voor vlinders, staan deze in jouw tuin? Of kunnen er nog wat bij? De ‘junidip’ begint nu, in juni zie je relatief weinig vlinders omdat veel soorten nu in het stadium van ei of rups bevinden. Misschien wel in jouw tuin!
- Nu het water in de vijver steeds verder opwarmt, is het belangrijk dat je overtollig kroos en algen verwijderd. Zo zorg je dat voldoende licht de vijverplanten bereikt en ze gezond blijven.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Je kunt de lidcactus nu stekken. Laat de afgesneden stekjes eerst een paar dagen hard worden voor je ze in potgrond zet.
- Maak op warme dagen de vloer van de kas vochtig. Het beste moment hiervoor is rond lunchtijd.
Kweken
- Zaai nu vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) om in het volgende jaar te genieten van deze hoog opgaande hommelmagneet!
- Geef bloempotten en hanging baskets elke paar weken vloeibare voeding om ze aan het bloeien te houden.
Moestuin
- Plant suikermais uit nadat je ze hebt afgehard. Zet ze echter niet in enkele rijen maar in vierkante blokken (foto). Suikermais wordt namelijk bestoven door de wind, en je hebt door deze manier van planten meer kans op een goede bestuiving.
- Je kunt bosui zaaien van maart tot augustus. Als je om de paar weken een portie zaait, kun je de hele zomer tot begin najaar blijven oogsten.
- Geef bonen en erwten voeding zodra ze beginnen te bloeien.
Snoeien
- Nóg meer bloemen aan je perkplanten? Nijp de groeipunten van fuchsia’s en andere perkplanten uit om ervoor te zorgen dat ze struikachtiger groeien, met meer vertakkingen.
- Snoei de groenblijvende en vroegbloeiende Clematis armandii als hij te groot is geworden.
Tuinklussen
- In (zeer) natte perioden kun je veel last hebben van naaktslakken. Niet elke naaktslak is slecht voor je tuin en kunnen zelfs nuttig zijn! Check dus eerst je slakken voordat je ze gifvrij wilt bestrijden.
- De meteorologische zomer is begonnen (1 juni). Voorkom veelgemaakte tuinfouten in de zomer!