Checklist voor de tuin: week #22

Helga Kluiter
|
27/05/2024
ramblers en klimrozen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in mei, week 22

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin:

Biodiversiteit

de tuin in juni week 22
  • Veel mensen hebben de neiging om te denken dat jonge vogeltjes op de grond verstoten zijn. In werkelijk zijn de ouders waarschijnlijk in de buurt en worden ze gewoon gevoerd. Laat ze dus met rust en blijf uit de buurt!

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

Laat de snijwond bij het cactus stekken drogen voor je de stek plant
  • Dit is een goed moment om schijfcactussen te stekken door een schijf af te snijden. Maar in tegenstelling tot bladstekken bij andere planten (bijvoorbeeld Begonia rex), moet je de snijwond bij cactussen eerst een aantal dagen laten indrogen. Wanneer de wond dicht is, kun je de stek oppotten.
  • Zorg in de kas voor voldoende ventilatie om de vorming van schimmels te voorkomen.

Kweken

bloemen die bloeien in oktober
  • Top je chrysanten op tijd, zodat ze straks meer bloeiende uitlopers aanmaken. Dit kan tot uiterlijk 21 juni, want na de langste dag vormen de planten bloemen aan de uitlopers.
  • Is het blad van je voorjaarsbollen goed verwelkt, graaf de bollen dan op, veeg de grond ervanaf en bewaar ze op een droge plek. In het najaar kun je ze dan weer uitplanten.

Moestuin

radijs oogsten
  • Maak gebruik van zogeheten tussengewassen. Dat zijn soorten die erg snel groeien (zoals radijs, bladsla, rode bieten en bosui) en die je daarom prima kunt zaaien tussen erg langzaam groeiende soorten (zoals pastinaak, prei of koolgewassen). Zo kun je altijd wel iets oogsten uit je moestuin.
  • Heb je nog geen pompoen gezaaid? Wacht daar dan niet langer mee, want anders krijgen je pompoenen niet genoeg tijd meer om hun vruchten te laten rijpen voor het najaar.

Snoeien

Brunnera macrophylla Jack Frost
  • Wanneer vaste lentebloeiers zoals longkruid, Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera, foto) en het gebroken hartje (Lamprocapnos spectabilis) zijn uitgebloeid, kun je ze terugknippen. Daarmee stimuleer je de aangroei van nieuw blad.
  • Heb je een veldje met wilde bloemen in je tuin? Maai er eventueel een paadje doorheen, zodat je heerlijk tussen de bloemen door kunt lopen.

Tuinklussen

ramblers en klimrozen
  • Wanneer je ramblers of klimrozen nieuwe scheuten ontwikkelen, bind ze dan horizontaal aan. Op die manier krijg je meer bloemen dan wanneer je de takken verticaal zou vastmaken.
  • Controleer na regenbuien of planten in potten niet te nat staan. Haal eventueel tijdelijk schoteltjes onder potten weg en zet ze op potvoetjes om meer water weg te laten lopen, om te voorkomen dat je potplanten verdrinken.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu