Checklist voor de tuin: week #21
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in mei, week 21
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin
Biodiversiteit
- Komen er egels bij je buurten, geef ze dan bij voorkeur kattenbrokjes te eten. Geef vooral geen melk en geen meelwormen, want daar kunnen de egels (en hun jongen) ziek van worden.
Meer lezen: Dit moet je doen om egels in je tuin te krijgen
Wekelijks tuintips in je mail
Lees verder na de advertentie
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamer- en kasplanten
- Je kunt nu houtige kruiden zoals tijm, hyssop en rozemarijn stekken. Vaak lukt het stekken bij deze planten beter dan het zaaien. Laat de stekken uit direct zonlicht wortelen in potten met goed drainerende, zanderige grond en houd de grond vochtig (niet te nat!) tot ze goed geworteld zijn.
- Veel bromelia’s vermeerderen zichzelf. Zie je zijscheuten of ‘pups’ zitten aan de moederplant, laat die dan zo lang mogelijk zitten. Hebben ze zelf hun eigen trechter gevormd, dan kun je ze loshalen en in een eigen potje zetten.
Kweken
- Zaai nog wat meer zomerse plukbloemen! Je kunt nu nog steeds kleurrijke planten zoals zinnia’s zaaien. Een andere topper voor de pluktuin is amarant (bijvoorbeeld Amaranthus cruentus ‘Hot Biscuits’ of Amaranthus caudatus ‘Velvet Curtains’, foto), met zijn fraaie pluimen.
- Heb je een polvormde vaste plant gekocht die al vrij groot is? Dan kun je de plant delen in twee stukken en beide delen los van elkaar planten. Zo heb je meteen al een gratis extra plant.
Moestuin
- Maak een stevige wigwam van wat (bamboe)stokken en plant aan elke voet drie zaden van klimmende sperziebonen of snijbonen. Ze zullen je wigwam razendsnel bedekken.
- Komkommers en courgettes zaaien kan rechtstreeks in de vollegrond. De platte zaden kun je het beste op hun kant zaaien, zodat water makkelijker van de zaden af kan lopen. Zo voorkom je dat ze bij nat weer wegrotten.
Snoeien
- De befaamde Chelsea Flower Show, dit jaar van 21 t/m 25 mei 2024, is hét teken voor tuiniers om hun laatbloeiende vaste planten te toppen – de zogeheten ‘Chelsea chop’. Op die manier kun je de bloei van planten zoals zonnekruid (Helenium), floxen (foto) en asters spreiden, zodat je er langer plezier van hebt.
- Komen er wilde scheuten omhoog vanuit de wortelstokken van geënte planten (zoals rozen), trek die dan zo dicht mogelijk bij de voet weg om te voorkomen dat ze terugkomen.
Tuinklussen
- Geef planten die je net hebt aangeplant regelmatig water tot ze goed aangeslagen zijn. Vertrouw er niet op dat de regen dat voor je doet, want op sommige plekken (zoals tegen muren) valt minder neerslag. En ook bladeren kunnen voorkomen dat het hemelwater bij de wortels komt.
- Knip het verwelkende blad van uitgebloeide voorjaarsbollen niet af, want daarmee voedt de bol zich voor volgend jaar. Tip: plant je bollen voortaan tussen vaste planten die in mei hard groeien. Hun loof kan het verwelkte bollenblad dan verbergen.