Checklist voor de tuin: week #20

Helga Kluiter
|
13/05/2024
Afbeelding voor Checklist voor de tuin: week #20

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in mei, week 20

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin

Biodiversiteit

groen dak tuinschuurtje
 • Een groen dak lokt veel insecten en is bovendien duurzaam, maar je moet wel af en toe een beetje onderhoud plegen. Verwijder het onkruid op het dak met de hand, zodat het je andere planten niet verdringt.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

wortelsnoei
 • Is een kamerplant te groot geworden, maar wil je hem in dezelfde pot laten staan, snoei dan de wortels. Knip nooit meer dan een derde van de wortelkluit weg en gebruik een schoon, scherp mes. Snoei ook bovengronds een deel van de plant, zodat het past bij het kleinere  wortelstelsel.
 • Zodra je tomaten, komkommers en andere klimmers en rankende planten in de kas goed groeien, moet je regelmatig aanbinden. Zo komt er zo veel mogelijk licht en lucht bij je planten.

Kweken

Nicotiana alata 'Domino Red'
Nicotiana alata ‘Domino Red’
 • Nicotiana ofwel siertabak zaaien doe je meestal al in maart of april binnen. Heb je deze heerlijk geurende planten nog niet gezaaid? Zaai ze dan vanaf nu buiten in de vollegrond.
 • Wil je je tuin snel vullen met mooie planten zonder een fortuin uit te geven, kies dan planten die zichzelf makkelijk verspreiden. Je hoeft er maar weinig van te kopen om no-time een volle tuin te hebben.

Moestuin

aardbeien uitlopers afknippen
 • Produceren je aardbeien nu al uitlopers, knip die dan af. Zo stuurt de plant meer energie naar de vruchten die zich nu ontwikkelen. Later in het seizoen mogen de uitlopers hun gang weer gaan.
 • Asperges kweken is lonend! Oogst ze tijdens het aspergeseizoen wel regelmatig, want dan blijft de plant nieuwe, smakelijke scheuten aanmaken.

Snoeien

Begin bij sering snoeien eerst met het wegknippen van de verwelkte bloementrossen
 • Is je sering (Syringa vulgaris) uitgebloeid? Knip de verwelkte bloemenpluimen dan weg. Knip ook waterloten weg. Deze zachtere nieuwe scheuten herken je doordat ze recht omhoog groeien vanuit de basis van de plant.
 • Struiken voor vormsnoei, zoals buxus, kun je het beste regelmatig snoeien. Zo blijven ze de hele zomer strak uitzien en groeien ze mooi vol.

Tuinklussen

potjes aan stokken
 • Bescherm je ogen door bamboestokken in borders of in de moestuin af te dekken met een klein potje of doppen. Zo voorkom je dat je je bij het bukken per ongeluk prikt. Je merkt de stokken zo bovendien eerder op.
 • Over potjes aan stokken gesproken … Je kunt kleine potjes ook meteen als plantenlabels gebruiken.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu