Checklist voor de tuin: week #19

Helga Kluiter
|
06/05/2024
Checklist voor de tuin week 19: Cosmos bipinnatus

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in mei, week 19

Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin

Biodiversiteit

jonge merel
 • Er huppelen al aardig wat jonge merels door het gras en ook diverse andere vogels hebben al jongen. Het is dus nu extra belangrijk om je katten binnen te houden. En om burenruzies te voorkomen: katten verjagen uit de tuin (als je zelf geen katten hebt) kan ook op een diervriendelijke manier.
 • Laat een beetje ‘onkruid’, zoals paardenbloemen, staan. Ze zijn goed voor insecten. Sommige soorten leggen eitjes op de bladeren terwijl andere zich voeden met hun nectar en stuifmeel.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kamer- en kasplanten

strobloemen drogen hittegolf
 • Strobloemen zijn geweldige droogbloemen. De gedroogde bloemen kunnen je de hele winter van kleur voorzien. Zaai ze nu voor in een kas of serre – of gewoon op de vensterbank.
 • Het lijkt voor IJsheiligen niet meer te gaan vriezen (of echt koud te worden), dus je kunt beginnen met het afharden van je planten. Over een paar weken kunnen ze dan de grond in.

Kweken

Cosmos bipinnatus 'Purity'
Cosmos bipinnatus ‘Purity’
 • Wil je cosmea (Cosmos) compact houden, knip dan de groeitoppen uit de jonge planten zodra ze drie of vier echte blaadjes hebben. Zo krijgen ze meer vertakkingen waaraan meer bloemen kunnen groeien.
 • Zaai zonnebloemen rechtstreeks in de vollegrond – mits je ze buiten het bereik van muizen en vooral slakken kunt houden. Zo niet, zaai ze dan voor in de koude kas.

Moestuin

Aardappelen aanaarden
 • Aardappelen groeien deze maand hard en dus moet je ze regelmatig aanaarden. Dat houdt in dat je de grond tegen de groeiende stengels ophoogt. Zo krijg je een maximale oogst.
 • Bladgroenten voor salades en roerbakschotels kun je het beste om de paar weken zaaien, zodat je de hele zomer continu kunt oogsten.

Snoeien

Appelbloesem is goed voor wilde bijen
Appelbloesem
 • Laat appels, peren en andere fruitbomen nu met rust, want als je ze nu snoeit, verwijder je de bloemen – en dus de oogst.
 • Wil je smakelijke vruchten krijgen aan je druivenstokken, dan kun je ze het beste nu een stuk terugsnoeien.

Tuinklussen

 • Je kunt het beste steunrekken voor je vaste planten plaatsen nu ze nog niet zo groot zijn. Zo groeien ze straks perfect over de steunen heen en onttrekken ze de rekjes en stokken straks mooi aan het zicht.
 • Voorjaarsperkplanten, zoals muurbloemen en vergeet-me-nietjes, gaan snel achteruit zodra het warmer wordt. Knip ze na de bloei af en gooi ze op de composthoop, of laat ze zaad zetten zodat ze zich kunnen uitzaaien.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu