Checklist voor de tuin: week #23

Helga Kluiter
|
05/06/2023
bloemenweide aanleggen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom te snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juni: week 23?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in juni: week 23

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Merel in een vogelbad

Lees verder na de advertentie

 • Ververs regelmatig het water in het vogelbadje en vul het aan als er niet veel meer in zit. Zo hebben vogels ook tijdens droogte altijd vers water om van te drinken en in te badderen. Leg ook een kei in het vogelbadje, zodat bijen die verkoeling zoeken veilig bij het water kunnen komen.
 • Plant drijfplanten in de natuurvijver en zet vaste oeverplanten langs de vijver nu het water goed opwarmt.

Kamer- en kasplanten

soorten vingerhoedskruid
 • Zoek je meer planten om het gat tussen het voorjaar en de zomer te overbruggen, zaai dan nu tweejarige planten zoals vergeet-mij-nietjes, vingerhoedskruid (foto), duizendschoon (Dianthus barbatus) en muurbloemen in zaaitrays. Dan heb je volgend jaar rond deze tijd een zee van bloemen.
 • Zaai de eerste winterkolen voor in de (koude) kas, want ze hebben een lange groeiperiode nodig om oogstklaar te zijn in het koude seizoen.

Kweken

oost-indische kers zaden oogsten
 • Oost-Indische kers is gemakkelijk op te kweken vanuit zaad. Zaai een paar zaden rechtstreeks in potten of bakken en ze zullen nu snel groeien en gaan bloeien. Rankende soorten kun je laten klimmen tegen een trellis – of zelfs door andere planten.
 • Strooi nu zaadjes van het juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) door je borders om eind zomer te kunnen genieten van zijn opvallende, blauwe bloemen.
 • Heb je nog gaten in je bloemenborders, vul ze dan op met mooie bladplanten. Denk bijvoorbeeld aan zilverbladige Artemisia in de zon of een bontbladig Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera macrophylla) in de (half)schaduw.

Moestuin

wortelen zaaien
 • Je kunt nu heel veel gewassen rechtstreeks buiten zaaien. Bijvoorbeeld broccoli. Heb je nog ruimte in je moestuin, zaai dan rechtstreeks op de eindbestemming. Voorzaaien in een goed voorbereid zaaibed kan ook. Plant de plantjes dan uit zodra je weer plek hebt.
 • Als je nu wortelen zaait, bedek je zaaigoed na het zaaien dan met vliesdoek om te voorkomen dat de wortelvlieg zijn slag kan slaan.
 • Vul je kruidentuin verder aan door snelgroeiende kruiden te zaaien, zoals koriander, dille en peterselie. Zaai ze in potten of rechtstreeks in de vollegrond.

Snoeien

Kerria japonica 'Pleniflora'
 • Snoei struiken die in de lente gebloeid hebben, zoals de ranonkelstruik (Kerria japonica, foto), Choisya ternata en dwergkwee (Chaenomeles).
 • Verwijder alle volledig groene scheuten die uit bontbladige struiken groeien. Knip deze takken helemaal terug tot de basis, zodat de groene bladeren de bontkleurige bladeren niet zullen gaan verdringen.

Tuinklussen

bloemenweide aanleggen
 • Wil je nog even nagenieten van Maai Mei Niet? Maai een pad door een veldje met wilde bloemen, zodat je ongehinderd tussen al deze bloemenpracht kunt struinen.
 • Blijf nieuwe aanplant en zaailingen goed water geven – zeker nu het weer zo droog is! – tot ze goed zijn aangeslagen en zelf dieper in de grond voldoende vocht kunnen vinden.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu