Checklist voor de tuin: week #11

Helga Kluiter
|
14/03/2022
de tuin in maar week 11: canna planten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 11?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in maart: week 11

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

vogels voeren in de lente
  • Vroeger dacht men dat vogels bijvoeren vanaf het voorjaar niet meer nodig was, maar dat is niet zo. Juist nu ze nesten bouwen en eieren beginnen te leggen, kunnen ze wel wat extra’s gebruiken – liefst eiwitrijk en kalkrijk voedsel zoals meelwormen. Leg voor extra kalk uitgekookte, fijngestampte eierschalen neer.

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

de tuin in maar week 11: canna planten
  • Verpot overwinterend bloemriet (Canna) naar verse potgrond. Geef ze daarna water en zet ze op een warme, vochtige plek om ze aan te zetten tot groeien.
  • Amaryllisbollen (Hippeastrum) die je in januari hebt geplant, zouden in maart moeten bloeien. Geef de planten regelmatig water en elke tien dagen tomatenvoeding om de bloemen zo mooi en lang mogelijk te laten bloeien. Doe dit tot na de bloei en laat de planten dan droog staan tot het najaar.

Kweken

Ridderspoor (Delphinium)
  • Neem stengelstekken van vaste planten zoals ridderspoor (Delphinium, foto) en lupine zodra ze beginnen te groeien en laat ze binnen bij kamertemperatuur wortelen.
  • Verplant bollen in potten van binnen naar de borders buiten wanneer ze zijn uitgebloeid. Geef ze dan water met wat vloeibare voeding, zodat de bollen alle energie kunnen opslaan voor volgend jaar.
  • Plant lelies en andere zomerbloeiende bollen in potten, maar zorg wel dat ze vorstvrij staan.

Moestuin

de tuin in maart week 11: knolselderij zaaien
  • Je kunt veel soorten groenten en kruiden nu binnen voorzaaien om ze later in de moestuin uit te planten. Denk aan knolselderij, allerlei soorten sla, peterselie en natuurlijk (nog meer) tomaten.
  • Plant aardbeien in een hangmand om de vruchten buiten het bereik van slakken te houden. Aardbeien die je hebt overgehouden van vorig jaar kun je nu fatsoeneren, zodat je er dit jaar weer van kunt oogsten.

Snoeien

de tuin in maart week 11: vlier snoeien

Tuinklussen

Hosta in pot
  • De hosta’s zullen zeer binnenkort met hun jonge scheuten weer boven de grond verschijnen. Werp daarom nu alvast barrières op tegen slakken. Doe hetzelfde bij andere vaste planten die geliefd zijn bij slakken.
  • Zodra onkruid zoals zevenblad de kop op steekt, is het tijd om het met wortel en al uit de grond te halen. Probeer elk stukje wortel te verwijderen om de plant uit te putten. Geen zin in zwaar werk? Plant concurrerende planten die het onkruid onderdrukken.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu