Checklist voor de tuin: week #10

Helga Kluiter
|
07/03/2022
de tuin in maart week 10: siergrassen snoeien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 10?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in maart: week 10

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

kerkuil
 • Yes, Beleef de lente van de Vogelbescherming is weer begonnen! Neem regelmatig een kijkje op de live webcams en leef mee met onder andere de kerkuilen (foto), torenvalken, zeearenden en merels. Het is niet alleen vermakelijk om de vogels dagelijks bezig te zien, maar ook erg leerzaam!

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

Lathryus zaaien in wc-rolletjes
 • Zaai nog een serie pronkerwten (Lathyrus) in diepe potten of zaaimodules (wc-rolletjes zijn hier heel geschikt voor!) en zet ze in een (koude) kas of op een zonnige vensterbank. Zorg er wel voor dat ze vorstvrij staan.
 • Plant voorgetrokken freesiabollen in potten met voedingsrijke potgrond, om deze zomer in huis heerlijk geurende bloemen te hebben staan.

Kweken

de tuin in maart week 10: clematis stekken
 • Klimplanten als clematis kun je naast stekken ook vermeerderen door afleggen. Trek een stengel naar de grond en maak een paar knoppen voor het uiteinde een sneetje, net onder een knop. Zet het takje vast, bedek de snijwond met grond en laat het uiteinde vrij. Geef ruim water. Wanneer hij goed geworteld is (in het najaar) maak je hem los van de ouderplant.
 • Koop jonge perkplanten van goede kwaliteit en laat ze onder de beschutting van een kas of serre groter worden tot je ze kunt uitplanten. Heb je een verwarmde kweekbak, dan kun je ze ook zelf zaaien.
 • Plant hyacinten of narcissen die je hebt geforceerd om tijdens de kerst te bloeien uit in de tuin wanneer hun loof is afgestorven. Plant de bloembollen twee keer zo diep als ze hoog zijn en markeer de plantplek zodat je weet dat je daar niets anders kunt neerzetten.

Moestuin

Tomaten zaaien in een kweekbak
 • Zaai tomaten, pepers, paprika’s en aubergines in potten of een (verwarmde) kweekbak binnen. Bij een hoge zaaitemperatuur tussen de 20 en 25 graden zullen deze zaden snel ontkiemen. Bedenk wel dat de zaailingen vervolgens veel licht nodig hebben, dus maak je vensterbank alvast vrij!
 • Zaai je eerste reeks zomerwortelen in de vollegrond. Zorg ervoor dat je de grond voor het zaaien goed fijn hebt gemaakt en hebt ontdaan van steentjes. Je krijgt dan mooiere, rechte wortelen.
 • Plant de knollen van aardperen op een diepte van 10 à 15 cm met een tussenruimte van circa 30 cm.

Snoeien

de tuin in maart week 10: siergrassen snoeien
 • Diverse vaste planten beginnen inmiddels weer te groeien, dus het is hoog tijd om ze te fatsoeneren! Knip de oude stengels af van bijvoorbeeld sedums of siergrassen en pas daarbij op dat je de nieuwe aanwas niet beschadigt,
 • Geef je heesterrozen nu een laatste snoeibeurt om ze in model te brengen en de groei van gezonde nieuwe aanwas te stimuleren. Ook kun je nog informele struikrozen uitdunnen door een paar scheuten te verwijderen en de aanwas van vorig jaar licht in te korten.

Tuinklussen

Rhododendron yakushimanum
 • Voed zuurminnende struiken, zoals rododendrons (foto), azalea’s, camellia’s en pieris, met een voeding speciaal voor dit soort planten.
 • Het is een goed idee om een vijgenboom in een grote pot of bak te planten. Door het beknotten van de wortelgroei zet je de vijg aan tot het aanmaken van meer vruchten én beperk je de omvang van de boom.
 • Maak je zaaimixen klaar om de komende tijd vooruit te kunnen met zaaien en stekken zonder steeds nieuwe grond te moeten mengen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu