Checklist voor de tuin: week #9
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in maart: week 9?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in maart: week 9
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Lok meer vogels, insecten en zoogdieren naar je tuin met water. Dat hoeft echt geen grote vijver te zijn: een mini-vijver trekt ook al meer leven aan.
- Plaats insectenhotels of leg bundeltjes holle stengels in beschutte hoekjes van je tuin. Insecten kunnen daar hun eitjes leggen.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Zaai siernetel (Coleus) op een warme vensterbank om over een tijdje te kunnen genieten van hun prachtige bladkleuren. Ze staan niet alleen in huis mooi, maar passen ook prima in een border in tropische stijl.
- Je kunt begin maart van start met het ‘voortrekken’ van je dahliaknollen, zodat ze vroege uitlopers maken die je kunt stekken. Plant ze in diepe potten met turfvrije potgrond. Na het aandrukken van de grond moet het uiteinde net boven het oppervlak uitsteken. Geef water en zet op een warme plek.
Kweken
- De makkelijkste manier om pelargoniums (foto) te vermeerderen is via stekken, maar je kunt ze nu ook zaaien, zodat ze begin zomer zullen bloeien. Om te ontkiemen hebben ze een temperatuur van 21 graden nodig. Na het opkomen is 15 graden genoeg.
- Deel en herplant sneeuwklokjes zodra de bloemen verwelken, maar het blad nog volop groen is. Dit staat ook wel bekend als ‘in het groen’ delen. Door dit te doen, heb je volgend jaar weer meer sneeuwklokjes.
Moestuin
- Nachtvorst in de weerkaarten? Bescherm de aardappelen die je in zakken kweekt tijdens koude nachten met vliesdoek als je geen verwarmde kas hebt.
- Zaai peulen en wintersla buiten als je moestuin op een zonnige, beschutte locatie ligt. Ook kun je andere winterharde groenten buiten zaaien, zoals spinazie. Dek je zaaisels af met cloches of vliesdoek.
Snoeien
- Snoei vóór half maart je hazelaars, Dat kan op twee manieren. Snoei alles eens in de zeven à acht jaar tot de grond terug of verwijder alleen de nieuwe, eenjarige scheuten en laat ongeveer zes scheuten staan. Al het snoeimateriaal kun je hergebruiken, bijvoorbeeld als steunen voor klimplanten.
- Snoei kornoeljes, wilgen en pruikenbomen (Cotinus) hard terug om een sterk groeiende nieuwe aanwas te stimuleren.
Tuinklussen
- Voeg een nieuwe laag grond toe aan je planten in potten. Vaak bevat deze laag eind winter onkruid of is de grond ingeklonken door al het water. Schraap de bovenste laag met een troffel weg zonder de wortels te verstoren. Vervang dit door een verse laag potgrond. Bedek dat tot slot met een decoratieve laag steentjes of houtsnippers en geef water.
- Bouw of koop een nieuwe compostbak of een compostvat, zodat je klaar bent om dit voorjaar te beginnen met het recyclen van je tuinafval.