Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in februari: week 8?
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in februari: week 8
Tip!
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Wil je dit jaar meer vlinders lokken, ontwerp dan nu alvast een kruidentuintje en bedenk welke zaden en planten je nodig hebt. Rozemarijn, lavendel, marjolein en tijm zijn echte vlindermagneten. En ook bijen zijn er blij mee.
- Is er door de stormen van afgelopen week veel rommel in je vijver gewaaid? Haal het er meteen uit, om te voorkomen dat het verrot in het water en de waterkwaliteit aantast of algengroei stimuleert.
Kamer- en kasplanten
- Haal nu een paar primula’s naar binnen en zet een koele, lichte vensterbank. Zo zullen ze al vroeg gaan bloeien.
- Planten die nu beginnen te groeien in de kas hebben nog niet zo veel water nodig. Voorkom dat je te veel water geeft door te voelen of grond nog vochtig is en geef in dat geval geen water. Bedenk dat grond er aan de oppervlakte soms droog uitziet, terwijl het rondom de wortels nog steeds vochtig is.
Kweken
- Plant de kronen van rustende lelietjes-van-dalen uit en zorg er daarbij voor dat de bovenkant net boven de grond uitkomt. Plekjes tussen struiken zijn ideaal om op te vullen met deze plant.
- Bereid perken voor op de lentezaai en uitplanten. Verwarm de aarde voor met cloches of een laagje plastic, zodat je vroeg kunt beginnen.
Moestuin
- Als de grond nat en/of zwaar is, kun je pootuien beter in zaaimodules of trays planten. Zet per cel gewoon een ui en zet de trays in een kas of koude bak – of zelfs een beschutte plek buiten. Plant ze uit zodra de grond het weer toelaat.
- Zaai mosterd en waterkers in kleine zaaibakjes op een vensterbank om ze binnen een paar weken jong te oogsten voor in een salade.
Snoeien
- Knip overwinterende fuchsia’s terug tot een of twee knoppen aan elke scheut en verwijder ook meteen dood hout.
- Zomerbloeiende clematis snoei je terug vanaf eind februari en in maart, voordat de plant weer begint te groeien.
Tuinklussen
- Geef je borders hun jaarlijkse oppepper door ze te bemesten. Een enkele voeding is genoeg voor het hele seizoen. Organische meststoffen geven hun voedingsstoffen langzaam vrij en maken je grond gezonder.
- Haal klimplanten nu ze nog rusten voorzichtig los om indien nodig muren en steunstructuren te repareren.