Checklist voor de tuin: week #7

Helga Kluiter
|
14/02/2022
de tuin in februari: zomerbollen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in februari: week 7?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in februari: week 7

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Klimop vogels
  • Als je heggen een snoeibeurt nodig hebben, knip ze dan pas bij nadat de vogels alle bessen hebben gegeten (maar voordat het broedseizoen in maart begint).
  • Leuk idee: installeer een nestkast met een camera, zodat je deze lente van nabij kunt volgen hoe de vogels hun jongen grootbrengen. Urenlang kijkplezier gegarandeerd!

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

de tuin in februari: zomerbollen
  • Hoera, de zomerbollen zijn weer verkrijgbaar! Je kunt ze nu al planten, maar aangezien deze zomerbloeiende bloembollen niet tegen vorst kunnen, doe je dat binnen. Probeer bijvoorbeeld Liatris (foto), begonia’s, gloxinia’s en lelies, zoals kuiflelies (Eucomis) en Afrikaanse lelies (Agapanthus).
  • Zijn je eerste zaailingen in de kas opgekomen? Dan hebben ze voldoende licht nodig! Zorg er daarom voor dat ze maximaal licht krijgen door de ramen aan de binnen- en buitenkant goed schoon te maken.

Kweken

Narcissus poeticus (dichtersnarcis)
  • De eerste krokussen staan inmiddels in bloei en ook andere lentebollen, zoals narcissen, piepen al boven de grond uit. Zorg ervoor dat je eventueel blad dat over de jonge planten ligt opruimt. Zo voorkom je dat de nieuwe aanwas door rot wordt aangetast of dat je er per ongeluk op gaat staan.
  • Wortelstekken neem je wanneer planten nog in rust zijn. Oosterse klaprozen, floxen en primula’s zijn allemaal ideale kandidaten.

Moestuin

Tomaten zaaien voor beginners
  • Wil je vroeg oogsten, begin dan nu met het zaaien van kastomaten. Wil je in de open lucht kweken, wacht dan nog een maandje.
  • Habanero’s hebben een lang groeiseizoen nodig en veel zon om zich goed te kunnen ontwikkelen en hun pittige smaak te ontwikkelen. Begin dus vroeg met het kweken van deze pepers, liefst in een verwarmde kas of serre. Zo blijven ze zich zelfs goed ontwikkelen tijdens een kouder voorjaar.

Snoeien

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum)
  • Na de bloei kun je winterbloeiende jasmijn (Jasminum nudiflorum) snoeien om de nieuwe groei voor de bloei van volgend jaar te stimuleren. Knip de groei van vorig jaar terug tot 5 cm van het oude hout.
  • Snoei heesterrozen en Engelse rozen op de juiste manier, zodat ze niet te veel loof produceren maar wel uitbundig veel bloemen.

Tuinklussen

de tuin in februari week 7: helleborus blad afknippen
  • Pas op voor bladvlekkenziekte op de bladeren van je helleborussen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Coniothyrium hellebori en je herkent het aan ronde, bruin-zwarte vlekken op het loof. Verwijder het blad dat is aangetast.
  • Wil je loofbomen of struiken verplaatsen, doe dat dan nu. Maar is jouw tuingrond erg drassig, dan kun je deze klus beter uitstellen tot het teveel aan water is weggelopen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu