Checklist voor de tuin: week #6

Helga Kluiter
|
07/02/2022
Zaaien in februari: Rudbeckia

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in februari: week 6?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in februari: week 6

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in februari week 6
 • Ook al zijn de weersomstandigheden vrij mild, keer de composthoop niet tot april. Kikkers, hazelwormen (foto), kleine zoogdieren en insecten overwinteren er mogelijk in en het keren zal hen verstoren of zelfs doden.
 • Een van de beste dingen die je voor de natuur in je tuin kunt doen, is een vijver aanleggen. Dit is een goed moment om de grond hiervoor uit te graven.

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

de tuin in februari week 6: lobelia zaaien
 • Zaai in de kas zomerperkgoed en niet-winterharde eenjarigen zoals vlijtig liesjes, lobelia’s (foto), dahlia’s, Oost-Indische kers en leeuwenbekjes.
 • Verwijder alle verwelkte of vergeelde bladeren van overwinterende planten die je tegenkomt om schimmelziekten te voorkomen.

Kweken

Zaaien in februari: Rudbeckia
 • Rudbeckia is een van de meest lonende eenjarigen, omdat hij maandenlang voor kleur zorgt. Bestel nu de zaadjes om in het voorjaar te zaaien.
 • Cosmea (Cosmos) is eenvoudig te kweken en staat prachtig in borders en bloemenweides. Je kunt nu al beginnen met voorzaaien. De zaden hebben licht nodig om te ontkiemen, dus zaai op de zaaigrond in een zaaitray en zet de bak op een zonnig plekje op de vensterbank.

Moestuin

 • Zaai niet-winterharde gewassen, zoals tomaten en pepers, in een verwarmde kweekbak of op een warme, zonnige vensterbank.
 • Begin met het zaaien van winterharde groenten, zoals bieten, spinazie en wintersla. Deze kun je het beste zaaien in modules of zaaibakken, zodat ze onder bescherming van de kas kunnen ontkiemen en uitgroeien tot sterke zaailingen. In maart of april kun je ze uitplanten zodra de grond warm genoeg is.

Snoeien

de tuin in februari week 6: graskanten afsteken
 • Het gras groeit nu nauwelijks, maar als het vanuit je gazon in je borders kruipt, dan is een trimbeurt van de gazonranden op zijn plaats. Dat kan met een graskantschaar of spade.
 • Heb je de blauweregen (Wisteria) nog niet gesnoeid? Doe dat dan voordat hij weer uitloopt. Hoe je dit precies doet, lees je in onze Wisteria-snoeigids voor de wintersnoei.

Tuinklussen

Sorteer alvast je collectie zaden
 • Organiseer alle zaden die je dit jaar wilt gaan zaaien op zaaidatum. Doe ze in een doos of kist met tabbladen voor elke maand. De rest van het tuinseizoen zul je blij zijn dat je dit klusje hebt gedaan.
 • Bereid takken voor en maak ze schoon om als bonenstaak te kunnen dienen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu