Checklist voor de tuin: week #5
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in februari: week 5?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in februari: week 5
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Geen bloembollen geplant afgelopen herfst? Koop dan krokussen en sleutelbloemen in potten. Dan hebben vroege hommels zodra ze uit hun winterschuilplaats komen meteen voedsel tot hun beschikking.
- Je kunt nu nog struiken met kale wortel aanschaffen om een gemengde, inheemse heg aan te planten. Goede keuzes zijn hondsroos, Gelderse roos, meidoorn, hazelaar en wilde pruim. Zij leveren voedsel, beschutting en nestgelegenheden voor veel soorten dieren.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Ruim de kas op. Gooi alle kapotte potten, oude potgrond of rommel waarin ongewenste bezoekers zich kunnen verstoppen op.
- Knip de bloemhoofden van amaryllissen af zodra ze verwelken, maar laat de stengel natuurlijk afsterven. Zo neem de bol zijn energie weer op.
Kweken
- Heb je in het najaar pronkerwten (Lathyrus) gezaaid, verpot ze dan en nijp de top uit, zodat hij meer zijscheuten zal aanmaken.
- Plant dahliaknollen binnen in zaaibakken om ervoor te zorgen dat ze snel nieuwe scheuten ontwikkelen. Die kun je vervolgens gebruiken als stekmateriaal om snel veel meer dahlia’s te maken.
Moestuin
- Bouw nu je verhoogde bedden, voordat het groeiseizoen in de moestuin echt van start gaat. Verhoogde bedden geven je een vroege start, omdat de grond hierin sneller opwarmt en draineert. Heb je, zware kleigrond, dan is dit een prima oplossing.
- Inspecteer mediterrane kruiden op metallic-groene rozemarijngoudhaantje als ze er verfomfaaid en aangevreten uitzien.
Snoeien
- Snoei je bessenstruiken en kruisbessen om een gezond takkengestel over te houden die het komende jaar veel vruchten dragen.
- Verwijder regelmatig de bloemen van je winterviooltjes, zodat ze geen zaad zetten en vrolijk door blijven bloeien.
Tuinklussen
- Wil je je dahlia’s niet stekken zoals we hierboven beschreven? Controleer dan je dahliaknollen in de schuur of kelder en gooi de exemplaren weg die tekenen van rotting vertonen.
- Heeft het flink gewaaid? Controleer dan of je planten niet losgewrikt zijn door de grond en duw ze weer stevig aan.