Checklist voor de tuin: week #4

Helga Kluiter
|
24/01/2022
ridderspoor zaaien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in januari: week 4?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in januari: week 4

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Egels in je tuin voeren
Geef geen melk of brood, liever kattenvoer.
 • Kom je een egel tegen in je tuin die is ontwaakt uit zijn winterslaap? Zet wat kattenvoer voor hem neer. Dan kan de egel weer op krachten komen en slaapt hij hopelijk weer verder – wellicht in een schuilplekje in jouw tuin.
 • Komend weekend is de Nationale Tuinvogeltelling 2022. Zorg dat je er klaar voor zit! Lok meer vogels naar je tuin door vetbollen op te hangen en te zorgen voor volle voedersilo’s.

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

de tuin in januari week 4: aardbeien kweken in kas
 • Verplaats aardbeien in potten en bakken naar de kas of koude bak. De extra beschutting moedigt de planten aan te gaan groeien, zodat je eerder kunt genieten van een lekkere oogst.
 • Verpot vlinderorchideeën na de bloei als de wortels hiervan uit hun pot dreigen te barsten.

Kweken

de tuin in januari week 4: ridderspoor zaaien
 • Zaai ridderspoor (Delphinium) dun in zaaibakken met zaaigrond en tien procent vermiculiet en dek de zaden heel dun af. Zet de zaaibakjes dan drie weken in de koelkast en daarna op een plek waar de temperatuur tussen de 15-21 °C is. De zaden ontkiemen dan binnen 7 tot 28 dagen.
 • Wil je een plukbloementuin aanleggen en al vroeg beginnen met zaaien? Investeer dan in wat extra warmte om zaden binnen op te kweken. Bijvoorbeeld met een warmtemat of een verwarmde kweekbak.

Moestuin

rabarber voortrekken
 • Trek rabarber voor door een omgekeerde emmer over de kroon te zetten zodra je de eerste blaadjes ziet verschijnen. De zachte, roze stengels zullen in hun zoektocht naar licht sneller groeien en over een maand of twee oogstklaar zijn.
 • Maak een planning voor je gewasrotatie voor dit jaar. Daarmee zorg je ervoor dat elk gewas ieder jaar op een andere plek staat en voorkom je dat ziektes vat kunnen krijgen op je moestuin.

Snoeien

de tuin in januari week 4: struikrozen snoeien
 • Januari en februari zijn goede maanden om rozenstruiken te snoeien. Knip takken terug tot net boven een knop en verwijder ook takken die over elkaar schuren of die dood zijn.
 • Snoei appelbomen en perenbomen als je dat nog niet gedaan hebt. Deze klus kun je het beste in de winter doen, wanneer de bomen nog in winterrust zijn..

Tuinklussen

onkruid wieden moestuin
 • Heb je al bedacht wat je de komende maanden met je tuin wilt gaan doen? Maak dan nu een goede planning en bestel alvast de zaden die je nodig hebt. Een leuk klusje voor bij de verwarming nu het buiten fris is!
 • Loop je borders, perken en moestuinbedden na en ontdoe ze van verscholen onkruid, inclusief hun wortels. Dan hoef je deze klus niet meer te klaren tegen de tijd dat je kunt gaan zaaien en planten.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu