Checklist voor de tuin: week #3

Helga Kluiter
|
17/01/2022
primula vermeerderen

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in januari: week 3?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in januari: week 3

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Vogelvoer tuinvogels kopen
  • Blijf ook nu omkijken naar de natuur in je tuin. Zorg voor vogelvoer van goede kwaliteit voor de vogels en knip niet alle planten terug, ook al ziet het er niet zo mooi uit. Die zorgen namelijk tot het voorjaar voor beschutting.
  • Controleer of nestkastjes nog altijd stevig aan muren of schuttingen hangen en of het hout niet wegrot. Verwijder eventueel nestmateriaal van vorig jaar en vervang beschadigde kasten door nieuwe.

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

  • Zaai wintersla in een kas, serre of een zonnige vensterbank om binnen enkele weken te kunnen oogsten.
  • Controleer overwinterende planten regelmatig op bladluizen, wolluis en andere lastpakken en haal ze meteen weg zodra je ze ziet.

Kweken

de tuin in januari week 3: primula vermeerderen
  • Neem wortelstekken van vaste planten zoals, vlambloem (Phlox), herfstanemonen, primula’s en munt. Plant de stekken in goed afwaterende grond en zet ze op een lichte vensterbank of in de kas.
  • Bloeien je winterviooltjes? Verwijder dan regelmatig de verwelkte bloemen om te voorkomen dat ze zaad zetten. Zo blijven ze nog maanden vrolijk bloeien.

Moestuin

de tuin in januari week 3: appels lang bewaren
  • Verwijder gele bladeren van kolen die in je wintermoestuin staan. Dit blad is niet meer nuttig voor de plant en ziekten en plagen kunnen zich hierin verschuilen.
  • Als je wilt dat de groente- en fruitoogst van afgelopen jaar langer goed blijft in je opslag, contoleer dan regelmatig of er geen zachte of rotte exemplaren tussen zitten. Gooi die meteen weg voordat ze de rest van je oogst aantasten.

Snoeien

Blauwe regen snoeien tot op 2 ogen
  • Snoei je blauweregen (Wisteria) terug door de slierterige uitlopers die afgelopen zomer zijn aangegroeid terug te knippen. Laat slechts twee of drie knoppen over.
  • Als je kamperfoelie erg uit de kluiten is gewassen en er rommelig uitziet, kun je hem nu hard terugsnoeien. In het voorjaar zullen er dan weer nieuwe, gezonde uitlopers ontstaan.

Tuinklussen

de tuin in januari week 3: tuintegels schoonmaken
  • Zijn je terrastegels glad geworden door algenaanslag, maak ze dan schoon. Een hogedrukreiniger is overbodig: strooi in plaats daarvan wat scherp zand of metselzand op de grond, maak het nat en schrob er goed overheen met een harde bezem.
  • Repareer instabiele of beschadigde schuttingen en behandel hout (bijvoorbeeld met lijnolie) wanneer het een paar dagen droog weer is.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu