Checklist voor de tuin: week #2

Helga Kluiter
|
10/01/2022
pastinaak oogsten

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in januari: week 2?

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in januari: week 2

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Roodborstje in de tuin
  • Heb jij je al aangemeld voor de Nationale Tuinvogeltelling 2022? Doe dat nu meteen, dan ontvang je alvast handige herkenningstips. Dat maakt het tellen eind januari een stuk makkelijker!
  • Graaf je per ongeluk een bijenkoningin op, herbegraaf haar dan niet! Zet haar voorzichtig op een koud, droog plekje om verder te overwinteren. Biedt ook wat voedsel aan (een oplossing van gelijke delen water en suiker) in een flessendopje. Zo doet ze genoeg energie op om opnieuw te gaan slapen – en misschien wel al vroeg een nest te beginnen.

Kamer- en kasplanten

de tuin in januari week 2: wintersla zaaien

Lees verder na de advertentie

  • Zaai wintersla in een kas, serre of een zonnige vensterbank om binnen enkele weken te kunnen oogsten.
  • Controleer overwinterende planten regelmatig op bladluizen, wolluis en andere lastpakken en haal ze meteen weg zodra je ze ziet.

Kweken

de tuin in januari week 2: lathyrus zaaien
  • Zaai pronkerwten (Lathyrus) in diepe potjes (minstens 7 cm) op een diepte van 6 cm in goed drainerende zaaigrond. De zaden ontkiemen bij een minimumtemperatuur van 12 °C, dus zet de potjes bijvoorbeeld in een koude bak of koele serre.
  • De meeste mensen kweken dahlia’s op uit knollen, maar zaaien kan ook! Zaai deze maand één à twee dahliazaden per modules of potje en zet ze op de vensterbank.

Moestuin

pastinaak oogsten
  • Oogst je pastinaken en prei steeds vers op het moment dat je ze nodig hebt.
  • Bereid de grond voor om vroege erwten te zaaien. Zet deze maand een cloche over de grond of leg er donker plastic overheen om de grond een paar weken op te warmen voor je gaat zaaien.
  • Bestel nu je fruitstruiken, zoals bessen en frambozen. Ze zijn veel goedkoper als je ze met kale wortel koopt en je kunt ze meteen uitplanten, zolang de grond niet bevroren is.

Snoeien

de tuin in januari week 2: helleborus snoeien
  • Verwijder het oude blad van helleborussen, zodat de bloemen beter te zien zijn zodra je planten gaan bloeien.
  • Rododendrons hoef je in principe niet te snoeien. Maar als het toch noodzakelijk is, bijvoorbeeld als ze te groot zijn geworden, snoei ze dan tussen januari en maart – voordat de groei weer op gang komt.

Tuinklussen

kerstboom composteren
  • Vergeten je kerstboom bij de gemeente in te leveren of aan de straat te zetten? Versnipper hem zelf en voeg de snippers toe aan je composthoop. Ook een tof idee: strip wat takken kaal en gebruik ze als steunen voor klimmende planten.
  • Ga lekker voortvarend het nieuwe jaar in en maak potten, gereedschappen, regentonnen en kassen schoon om je alvast voor te bereiden op het voorjaar. Het is echt zo’n klus waar je misschien niet meteen zin in hebt, maar die op termijn wel heel lonend is.
Meer lezen over:
Tuinklussen Checklist
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu