Checklist voor de tuin: week #1

Helga Kluiter
|
03/01/2022
citroenboom in kas

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in januari: week 1?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Tijdens de feestdagen geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in januari: week 1

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

vleermuizenkast
 • Vleermuizen helpen je in de zomer van heel wat muggen af. Hang dus voor de lente begint een vleermuizenkast op en geniet in zomerse schemering van hun acrobatische toeren.
 • Ongedierte wordt aangetrokken door zwakke planten. Wil je dit jaar zo veel mogelijk problemen voorkomen, zaai dan de juiste planten op het juiste moment. Dan zullen ze gezonder worden en hoef jij straks geen plagen te bestrijden.

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

citroenboom in kas
 • Zorg dat je citrusplanten die binnen staan genoeg water en wintervoeding krijgen.
 • Zijn er fruit en groenten verdwenen uit je kas? Grote kans dat ze zijn gegapt door vogels en knaagdieren. Die zijn behoorlijk gewiekst en vinden vaak probleemloos de weg in je kas – zelfs als ramen en deuren gesloten zijn. Je meest kostbare planten beschermen met gaas kan helpen.

Kweken

Bloembollen planten in januari
 • Het is nog niet te laat om voorjaarsbollen te planten! Je kunt ze in een koude bak planten in een potje en uitplanten in de border wanneer ze beginnen met groeien. Rechtstreeks in de volle grond zetten kan in principe ook, maar dan zullen ze waarschijnlijk pas later bloeien.
 • Als je winterbloeiende clematis (Clematis cirrhosa) zijn bloemknoppen laat vallen, heeft hij mogelijk te weinig water gehad. Je denkt misschien dat je tuinplanten in de winter genoeg water krijgen, maar dat is niet altijd zo. Controleer dus of je clematis niet te droog staat.

Moestuin

Fruitboom kale wortel planten
 • Nu het weer zacht en de grond niet bevroren is, kun je prima nieuwe fruitbomen en fruitstruiken planten, zowel met als zonder kale wortels. Dan kunnen ze zich rustig settelen voor de lentegroei van start gaat.
 • Als je zure grond hebt, voeg dan kalk toe aan je koolbedden om knolvoet tegen te gaan.

Snoeien

tuin in januari week 1: lijsterbes snoeien
 • Wil je dat je lijsterbes niet hoger wordt dat drie meter, knip dan tijdens de rustperiode de eindknop eraf tot aan de volgende, sterke (zij)knop. Er ontstaan dan nieuwe zijtakken. Snoei in de winter een derde van deze takken weg, zodat de kroon van de boom zich verder ontwikkelt.
 • De afgelopen periode, met regelmatig mist en weinig kou, was ideaal voor de paarse korstzwam (Chondrostereum purpureum). Die tast onder andere pruimenbomen aan. Verwijder aangetast hout meteen en snoei pruimenbomen in de zomer, niet in de winter! Is je boom te sterk aangetast, dan zit er niets anders op dan hem te kappen.

Tuinklussen

tuin in januari week 1: cloche maken
 • Met metalen bogen of buigzame, kunststof buizen waarmee je een stuk plastic of vliesdoek vastzet, maak je eenvoudig een goedkope stolp. Ideaal om jonge planten tegen de ergste winterkou te beschermen en de aarde op te warmen voordat je gaat zaaien.
 • Onderhoud je mooie, houten tafel en stoelen goed. Verwijder groene algenaanslag en breng na licht opschuren je een laagje olie aan. Laat de poten van de meubels een nachtje in een schoteltje met een laagje houtolie staan. Dit voorkomt dat de tuinmeubels teveel vocht uit de grond absorberen.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu