Combineer deze planten en waan je in een showtuin!

Helga Kluiter
|
23/05/2022
showtuin combinaties

Heb je je ook wel eens vergaapt aan een showtuin, zoals je die tegenkomt op de Chelsea Flower Show? Het ziet er allemaal fantastisch uit, maar je eigen tuin is natuurlijk geen showtuin. Er moet ook nog in geleefd worden! Toch kun je een vleugje van de mooiste showtuinen best in je eigen tuin introduceren met show-waardige plantencombinaties voor juni.

Lees verder na de advertentie

Plantencombinaties voor juni

Beroemde tuinevenementen zoals de Chelsea Flower Show, Hampton Court en Malvern staan vol met ideeën om in je eigen tuin uit te proberen. Maar daar waar de beste tuinontwerpers maanden spenderen om hun dromerige plantencombinaties te perfectioneren, hebben wij voor jou dit werk al gedaan.

We zochten door ons archief van de grote tuinshows en stelden de beste plantencombinaties voor je samen die in de maand juni op hun best zijn. Ga dus nu aan de slag met het beplanten van je tuin en waan je in je eigen privé-showtuin.

1. Kattenkruid, geraniums en kanariegras

Natuurvriendelijke tuinen kunnen oogverblindend mooi zijn! Het kaarsrechte kanariegras vormt een fraai contrast met de zachte, nectarrijke mix van poederblauw kattenkruid en de witte variant van de bloedooievaarsbek.

Phalaris arundinacea var. picta (kanariegras)

Knip de oudere stengels van dit wintergroene siergras begin zomer terug om de plant netjes te houden.

Lees verder na de advertentie

H x B: 60 x 40 cm

Nepeta ‘Walker’s Low’ (kattenkruid)

Knip Nepeta terug na de bloei, dan heb je kans dat dit kattenkruid eind zomer mogelijk nog een keer bloeit.

H x B: 60 x 50 cm

Geranium sanguineum ‘Album’ (bloedooievaarsbek)

Geraniums houden zowel van zon als een plek in de schaduw. De bloedooievaarsbek bloeit vanaf juni maandenlang.

H x B: 25 x 30 cm

2. Duizendblad en anjers

showtuin combinaties

De intens roze anjers zijn echte blikvangers. Zet die dus pontificaal in de spotlights en zet ze samen met de kalmere gele tinten van het duizendblad.

Achillea ‘Taygetea’ (duizendblad)

Duizendblad houdt van zeer goed afwaterende grond en een plekje in de zon. Achillea ‘Taygetea’ bloeit in de maanden juni en juli met zachtgele bloemschermen.

H x B: 60 x 45 cm

Dianthus cruentus. (anjer)

Anjers kunnen goed tegen droogte. Bescherm ze in de winter echter tegen te veel nattigheid, want daar houden ze niet van.

H x B: 60 x 15 cm

3. Salvia en Zeeuws knoopje

plantencombinaties voor juni: salvia en astrantia

Dit theatrale paar contrasteert zowel qua kleur als vorm. De horizontale, bleke, ivoorkleurige bloemen van het Zeeuws knoopje vormen de perfecte partner voor de omhoog schietende pieken van de blauwe salvia.

Astrantia major ‘Shaggy’ (Zeeuws knoopje)

Het Zeeuws knoopje heeft graag vochtige maar goed drainerende grond. Deze witte Astrantia is een wat oudere maar zeer betrouwbare variant.

H x B: 80 x 35 cm

Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Verwijder regelmatig de verwelkte bloemen van je salvia’s om de planten langer te laten bloeien. Salvia nemorosa ‘Caradonna’ vormt een mooie pol en is goed winterhard.

H x B: 50 x 30 cm

4. Schout-bij-nacht en pluimspirea

plantencombinaties voor juni: rodgersia en pluimspirea

De vederzachte pluimen van de felroze pluimspirea steekt af tegen het brede, stevige blad van de schout-bij-nacht. Het is een prima paar voor plekken langs een vijver of in een moerastuin.

Rodgersia pinnata ‘Elegans’ (schout-bij-nacht)

Schout-bij-nacht ofwel Rodgersia kan in zowel zon als schaduw, zolang de grond maar voldoende vochtig is.

H x B: 100 x 100 cm

Astilbe ‘Vision in Red’ (pluimspirea)

Houd pluimspirea vochtig, zeker direct na het aanplanten. Deze schaduwliefhebber kan wel wat zon hebben, maar geef hem dan altijd voldoende water.

H x B: 60 x 60 cm

5. Klaprozen en vedergras

Papaver rhoeas en Stipa

Maak een miniatuur-korenveld in je tuin door wilde bloemen zoals klaprozen te mengen met een zee van zacht wuivend gras. Beide plantensoorten houden van arme, droge grond, dus dit is de ideale combinatie voor moeilijke, zanderige plekken.

Papaver rhoeas

Zaai deze eenjarige plant in het voorjaar of najaar. Geef hem arme grond en hij is tevreden. Laat deze plant zichzelf uitzaaien of verzamel aan het eind van het seizoen de zaden en zaai ze zelf op de gewenste plek.

H x B: 90 x 30 cm

Stipa tenuissima (vedergras)

Laat het vedergras de hele winter staan en knip het pas in het voorjaar terug. Dit siergras zal zo elk jaar opnieuw uitlopen en biedt in de winter beschutting aan insecten.

H x B: 60 x 30 cm

Meer geslaagde plantencombinaties

Meer lezen over:
Inspiratie Juni
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu