Paastakken versieren: de mooiste paastakken haal je van deze bomen

Helga Kluiter
|
28/03/2024
Afbeelding voor Paastakken versieren: de mooiste paastakken haal je van deze bomen

Paastakken kopen? Je haalt ze met net zoveel gemak helemaal gratis uit je eigen tuin – mits je de juiste bomen of struiken hebt staan.

Lees verder na de advertentie

Geschiedenis van paastakken

Pasen mag dan de belangrijkste feestdag in het christendom zijn, maar veel tradities daaromheen hebben een heidense oorsprong. Dat geldt ook voor paastakken. Het ophangen van eieren (of andere versiering) vindt zijn verre oorsprong in de meiboom – een traditie die uit de tijd van de Germanen is overgebleven. Nou is het wat praktischer om wat takken in huis te halen om te versieren dan een hele boom. Vandaar de paastak.

Paastakken welke boom?

Er zijn verschillende bomen en struiken waarvan de takken goed geschikt zijn voor het versieren van paastakken – en ze rond de paasdagen vaak op hun mooist! De rest van het jaar staan ze uiteraard te pronken in je tuin. Dus, wil je elk jaar takken uit je eigen tuin halen, probeer het dan met deze soorten:

1. Kronkelwilg (en andere wilgen)

De kronkelende takken van de kronkelwilg (Salix babylonica ‘Tortuosa’) zijn populair voor paastakken vanwege hun sierlijke, natuurlijke vorm. Bovendien kunnen ze ook wortel schieten als ze in water worden gezet, wat extra charme toevoegt aan de decoratie. Je kunt overigens ook andere wilgen gebruiken als paastakken.

Lees verder na de advertentie

2. Paastakken hazelaar

De kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta’) heeft takken die heerlijk alle kanten uit kronkelen. Rond de paasdagen begint hij meestal uit te lopen met frisgroene blaadjes. Hoe dan ook kun je hier prima je paasdecoraties inhangen. In de tuin staat hij graag op een plek met halfschaduw.

3. Forsythia paastakken

Forsythia snoeien voor meer bloemen
Forsythia x intermedia ‘Lynwood’

Deze struik staat bekend om zijn heldergele bloemen die in het vroege voorjaar bloeien. Met een beetje geluk bloeien ze met Pasen en krijg je een echt fleurige decoratie in je vaas. Na de bloei moet je hoe dan ook de Forsythia snoeien, dus oogst met een gerust hart zoveel paastakken als je maar wilt.

4. Bloeiende takken van fruitbomen

Heb je bloeiende fruitbomen staan, dan maken hun takken je paasdecoratie extra feestelijk! Ze hebben bovendien iets hoopvols: de aankondiging van een nieuw groeiseizoen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je het geluk hebben dat er appelbomen, kersenbomen of perenbomen bloeien rond de Pasen.

Paastakken verzamelen

Heb je (nog) geen geschikte bomen en struiken voor paastakken in je tuin, maar wil je ze toch graag zelf ‘rechtstreeks van de bron’ verzamelen? Zorg er dan voor dat je toestemming hebt om takken te knippen van de eigenaar! En knip geen takken uit de openbare ruimte – laat de natuur daar lekker met rust.

Meer mooie bomen en struiken

Meer lezen over:
Inspiratie
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu