Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 39.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit
Tip!
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
- Was en desinfecteer voedersilo’s en voederplanken voor vogels af. Zo voorkom je dat er ziektekiemen achterblijven die de vogels ziek kunnen maken.
- Span netten over vijvers waar bomen omheen staan, om te voorkomen dat al het gevallen blad straks in het water wegrot en later een voedingsbodem zullen vormen voor algen.
Kamer- en kasplanten
- Trek nu amaryllisbollen voor, zodat ze tijdens de feestdagen uitbundig zullen bloeien
- Plant Anemone coronaria ‘De Caen’ knollen om begin voorjaar te kunnen genieten van hun klaproos-achtige bloemen. Je moet ze in de kas kweken, omdat ze niet winterhard zijn.
- Geef kamerplanten minder vaak water nu de dagen weer korter worden. Zet erg gevoelige planten tijdens erg koude nachten weg van de vensterbank in verband met de kou die van de ramen afstraalt.
Kweken
- Neem stekken van fuchsia’s, salvia’s en pelargoniums. Zijn de stekken geworteld, zet ze dan in de winter op een lichte, vorstvrije plek en plant ze in het voorjaar uit.
- Plant en deel nu meerjarige planten, zodat ze voordeel hebben van de nog warme grond en de buien in de herfst.
- Zijn je vaste planten nogal uit de kluiten gewassen of vind je ze om een andere reden niet meer op hun huidige plek passen? Dan is dit een goede tijd om ze uit te graven en te verplaatsen.
Moestuin
Snoeien
- Nu de Japanse esdoorn zijn blad nog heeft, kun je hem weer netjes snoeien als dat nodig is. Knip echter niet teveel weg, om te voorkomen dat de mooie vorm verloren gaat.
- Laat vorstgevoelige perk- en kuipplanten, zoals oleander, nu met rust. Deze planten ontwikkelen namelijk na de snoei nog nieuwe, zachte aanwas die ‘s winters extra kwetsbaar is voor vorst- en windschade.
Tuinklussen
- Zet een bladkooi van kippengaas in een hoekje in de tuin om afgevallen herfstblad in te verzamelen om bladaarde van te maken.
- Je merkt dat de nachten af en toe al best fris zijn. Dit is dan ook een goed moment om te controleren of de verwarming van je kas nog goed werkt.