Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 31.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit
- Ziet je vijver er niet zo mooi uit als je had gehoopt? Controleer dan of hij dieper is dan 45 cm. Te ondiepe vijvers worden in de zomer erg warm, wat nadelig is voor veel planten en waterdiertjes.
- Heb je een vlinderstruik staan? Grote kans dat die nu bomvol zit met vlinders! Wil je weten hoeveel het er zijn? Laat je (klein)kinderen eens een half uurtje turven.
Tuinieren voor de natuur
De speciale uitgave Tuinieren voor de natuur van Gardeners’ World staat vol tips en inspiratie om alles wat kruipt en fladdert in je tuin te helpen. Welke soorten bijen, vlinders en vogels kun je spotten? En hoe richt je je tuin in zodat jij en de natuur er optimaal van genieten? In deze uitgave komt het allemaal aan bod.
Kamer- en kasplanten
- Pas op dat je kamerplanten die op de vensterbank staan niet verschroeien door de felle zomerzon. Wissel ze eventueel om met planten die wel goed tegen felle zon kunnen, zoals palmen, cactussen en mediterrane planten.
- Hang een minimum-maximum thermometer in de kas en zorgt dat de temperatuur niet hoger wordt dan 27°C. Wordt het toch te warm, zorg dan voor meer ventilatie en/of schaduw.
Kweken
- Snijd zachte houtige stekken van salvia’s, pelargoniums en penstemons voor volgend jaar.
- Benevel zomerstekjes regelmatig om te voorkomen dat ze uitdrogen.
Moestuin
- Wanneer de bladeren van je aardappelplanten bruin worden en beginnen te verschrompelen, zijn ze waarschijnlijk aangetast door de aardappelziekte. Snoei het loof en gooi het in de kliko (niet op de composthoop!). Oogst zo spoedig mogelijk en verwijder alle resten uit de grond. Zo voorkom je dat de plaag de winter overleeft.
- Vries of droog kruiden voor gebruik zodra de groei van de planten stagneert en voordat de kruiden doorschieten.
Snoeien
- Top eenjarige bloemen zodat ze nieuwe uitlopers aanmaken die vervolgens weer nieuwe bloemen produceren.
- Snoei of ondersteun vaste planten zodat ze niet langer over je gazon hangen.
Tuinklussen
- Houd je rotstuin netjes door onkruid tussen de kiezels te wieden, de stenen te fatsoeneren en eventueel lege plekjes op te vullen met stekjes van rotsplanten.
- Maak aantekeningen en foto’s van je tuin om vast te leggen hoe alles het gedaan heeft. Zo kun je bij het plannen voor het nieuwe jaar zien waar ruimte voor verbetering is. Met een tuindagboek herinner je jezelf eraan welke planten je moet verplaatsen, stekken of snoeien.