Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 30.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit
Tip!
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
- De sterk geurende bladeren van munt (Mentha spicata) brengen insecten die het voorzien hebben op je tomaten, wortelen, tomaten, uien en kool in verwarring. Zet munt wel in een pot, om te voorkomen dat hij gaat woekeren.
- Verbrand nooit tuinafval! Er komen namelijk allerlei schadelijke (fijn)stoffen vrij bij het verbranden. Composteren is beter voor dieren, het milieu en onze gezondheid.
Kamer- en kasplanten
- Besproei op warme dagen ’s ochtends de vloer van je kas om de luchtvochtigheid te verhogen. Blijf daarbij wel goed ventileren om schimmels te voorkomen.
- Neem bladstekken van kamerplanten, waaronder Begonia rex, jadeplanten (Crassula) en Kalanchoë.
Kweken
- Plant herfstbollen, zoals nerines, herfsttijlozen (Colchicum) en herfstnarcissen (Sternbergia) in potten en borders.
- Verplaats zaailingen van tweejarige planten wanneer ze opkomen op plekken waar je ze niet wilt hebben.
- Neem zomerstekken van struiken zoals vuurdoorn (Pyracantha), pruikenboom (Cotinus), hortensia’s (Hydrangea) en spierstruik (Spiraea).
Moestuin
- Pluk courgettes jong en regelmatig, zodat ze niet te groot worden. Heb je er per ongeluk eentje te groot laten worden? Maak er soep van en vries het in!
- Knip tuinbonen terug tot de grond na de oogst, maar laat de wortels in de grond zitten. Ze geven dan hun stikstof af aan de grond terwijl ze vergaan.
- Bedek kool met fijnmazig gaas om te voorkomen dat koolwitjes hun eitjes op de bladeren leggen en de rupsen vervolgens je blad opeten.
Snoeien
- Snoei pruimenbomen bij droog weer. Daarmee verminder je het risico op loodglansziekte, een schimmel die eerder toeslaat bij vochtig weer.
- Geef coniferen en andere heggen een snoeibeurt, maar alleen als er geen vogelnesten meer in zitten.