
Met het lenteweer gaan we massaal de tuin in: tijd om naar hartenlust te tuinieren! Wil je weten wat je deze week allemaal kunt zaaien, oogsten, snoeien of klussen? In de wekelijkse checklist van Gardeners’ World vind je een heleboel praktische tuinklusjes die je kunt doen in week #11 in maart.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in maart, week #11
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit

- Maak je tuin alvast klaar voor ontwakende bestuivers. Plaats bijvoorbeeld insectenhotels of leg bundeltjes holle stengels in beschutte hoekjes van je tuin. Insecten kunnen daar hun eitjes leggen.
Kweken

- Verplant bollen in potten die binnen stonden, naar de borders buiten wanneer ze zijn uitgebloeid. Geef ze dan water met wat vloeibare voeding, zodat de bollen alle energie kunnen opslaan voor volgend jaar.
- Veel inheemse planten kun je in de herfst zaaien. Kwam je bij het zaden uitzoeken nog zaadmengsels met wilde bloemen tegen? Geen nood, die kun je prima nu nog zaaien. Doe dat op een zonnig plekje in goed aangeharkte, losse grond.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Moestuin

- Kijk vast welke bloemen een toevoeging kunnen zijn voor je moestuin, bijvoorbeeld omdat ze bestuivers lokken, ongewenste planten onderdrukken tussen je gewassen of alleen al omdat ze zo mooi zijn (denk ‘potager‘). Sommige soorten zoals echte kamille, goudsbloem en moederkruid zijn prachtig én zijn ook nog eens heerlijk in thee! Zoek wel eerst op welke effecten ze kunnen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld beter moederkruid vermijden als je zwanger bent.
- Kijk je reikhalzend uit naar verse aardbeien? Bedek je aardbeienplanten onder een kweekklok of vliesdoek om je grond op te warmen en ervoor te zorgen dat die meer warmte vasthoudt. Daardoor gaan de planten eerder groeien en leveren ze een vroegere oogst op.
Mini-moestuin

- Welke gewassen passen altijd?
- Kweken en zaaien voor jaarrond oogst
- Tips en adviezen van experts

Kamer- en kasplanten

- Kijk bij elke kamerplant of hij nog goed in zijn pot past en stevig staat, zo net voor het nieuwe groeiseizoen. Verzamel de planten die verpot moeten worden, de (schone) potten waar je ze in wil zetten en hou een gezellig ‘verpotfeestje’. Heb je geen binnenpot met drainagegaten bij de hand, maar wil je wel je kamerplant verpotten? Dan kun je ook andere bakken hergebruiken en er later een sierpot omheen zetten, zoals redacteur Iona deed bij deze Anthurium in een popcornemmer. Met een mesje, hamer en spijker of een boor maak je zo zelf drainagegaten in de emmer.
- Heb je de potgrond van kamer- en kasplanten ververst en zit je nu met een lading voedingsarme potgrond? Als deze van gezonde planten komt die verder geen tekenen van rot, schimmel of plagen vertonen, dan kun je de grond hergebruiken, bijvoorbeeld als deel van je zaaigrondmix. De grond moet dan wel nog wat water kunnen vasthouden. Je kunt de grond ook hergebruiken door je plantbedden ermee aan te vullen.
Snoeien

- Snoei vóór half maart je hazelaars. Dat kan op twee manieren. Snoei alles eens in de zeven à acht jaar tot de grond terug, of verwijder alleen de nieuwe, eenjarige scheuten en laat ongeveer zes scheuten staan. Al het snoeimateriaal kun je hergebruiken, bijvoorbeeld als steunen voor klimplanten of als deel van een wild-hoekje voor tuindieren.
- Knip al het oude blad van elfenbloemen (Epimedium) af tot aan de grond voordat de lentebloemen verschijnen. Let er wel op dat je geen nieuw blad wegknipt.
Tip!

Ontvang tot 37% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Tuinklussen

- Wil je dit jaar zelf compost gaan maken van je tuinafval? Dan is het een goed idee om alvast een compostbak te maken of aan te schaffen voor je veel gaat snoeien. Je kunt ook het snoeiafval verzamelen en composteren zodra je compostbak staat.
- Geef zuurminnende struiken, zoals rhododendron, azalea’s, camellia’s en Pieris japonica een oppepper met een voeding die geschikt is voor planten die van zure grond houden. Koffiedik is overigens ook licht zuur en kan prima dienen als (extra) voeding voor zuurminnende planten.