Lees verder onder de advertentie
Tomatenoogst? Met dit recept van Angelo Dorny maak je een heerlijke tomatentaart
Het is hoogzomer en als het goed is lonken de eerste rijpe tomaten in de moestuin. Ontdek het beste oogstmoment, en bekijk meteen een favoriet tomatenrecept van tuinexpert Angelo Dorny. Deze tomatentaart wil je zeker maken van je oogst!
Lees verder onder de advertentie
Wanneer tomaten oogsten?

Heb je het stappenplan voor tomaten zaaien en planten gevolgd en je tomatenplanten goed verzorgd? Dan heb je hopelijk een rijke oogst! Tomaten oogst je meestal vanaf augustus en soms zelfs tot in de herfst. Heb je tomaten in de kas gekweekt? Dan is het oogstmoment wat eerder. Tomaten buiten de kas hebben vaak iets langer nodig.
Zo herken je hét moment om tomaten te oogsten

Laat tomaten zo lang mogelijk aan de plant rijpen, want dit verbetert de smaak. Pluk op tijd en eet vers. Met op tijd, bedoelen we: als ze mooi rood gekleurd zijn. Sommige mensen zweren erbij om tomaten halfrijp (oranje) te oogsten. Het voorkomt dat de tomaten barsten of overrijp worden, wat minder stevige en minder lekkere tomaten oplevert. Over smaak valt te twisten, maar: hoe meer zon de vrucht aan de plant vangt, hoe meer smaak!
Tip: Bij tomaten met een andere kleur dan rood, is het soms lastiger te bepalen of ze rijp zijn. Het belangrijkste kenmerk is de hardheid van de vrucht. Rijpe vruchten voelen zachter aan, onrijpe vruchten zijn altijd hard.
Tomatentaart van Angelo Dorny

En dan nu: aan de slag met je verse tomaten! Het onderstaande recept van tuinexpert Angelo Dorny komt uit het boek Tomaat en is opgenomen in de speciale uitgave van Gardeners’ World ‘Van tuin naar tafel’. Hierin vind je kweektips voor de meeste eetbare gewassen (groenten, fruit en kruiden) met daarbij steeds een overheerlijk recept. Bekende Nederlandse en Vlaamse chefs werkten mee aan deze uitgave, waaronder Angelo dus!
Angelo: “Al jaren krijg ik elk jaar kilo’s tomaten te verwerken en dat prikkelt de inspiratie in de keuken, dat begrijp je vast wel. Ik bereid klassiekers, maar vind het ook fijn om af en toe te experimenteren, zoals met deze tomatentaart. Die is wel echt een favoriet bij velen, heb ik gemerkt!”
Ontdek meer recepten in ‘Van tuin naar tafel’! Via de onderstaande button kun je de uitgave bestellen.
Van tuin naar tafel
De beste kweektips en meer dan 50 recepten! € 12.99
- Onze beste tips voor jaarrond koken uit eigen tuin
- Van terras tot volkstuin: moestuinieren kan overal!
- Met recepten van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs
Recept voor 4 personen

Ingrediënten
• 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
• mosterd
• 5 middelgrote tomaten (romatype)
• 150 g geraspte gruyèrekaas
• Provençaalse kruiden
• olijfolie
• peper
• zeezout
Tip!
Ontvang tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Bereidingstijd
40 minuten

Bereidingswijze
- Neem een taartvorm en vet hem in met weinig olijfolie. Rol er het bladerdeeg over uit en druk lichtjes aan tegen de randen. Prik er met een vork een paar gaatjes in en verdeel meteen een laagje mosterd over de bodem.
- Was de tomaten en snijd er plakjes van, ongeveer 1 tot 1,5 cm dik. Schik de tomaten dakpansgewijs in de vorm. Breng op smaak met peper, een beetje zeezout en Provençaalse kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en werk af met geraspte kaas.
- Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Je kunt deze hartige taart zowel warm als koud eten.
Tip: Gebruik voor hartige taarten tomaten van het romatype: die bevatten weinig vocht waardoor het deeg droog en krokant blijft.


