Eerste hulp bij ongemakken: kweek zelf deze geneeskrachtige kruiden
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Een kruidentuin ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook een medicijnvoorraad van Moeder Natuur. Geneeskrachtige kruiden helpen allerlei kwaaltjes te verlichten.
Lees verder onder de advertentie
Tegenwoordig hebben we moderne medicijnen om ons lijden te verlichten. Maar tot in de zeventiende eeuw waren kruiden vaak de enige steun en toeverlaat bij ziekten. Toch worden een aantal kruiden nog altijd gebruikt om hun helende krachten voor allerlei kwaaltjes. Een aantal van deze heilzame kruiden herken je aan de toevoeging ‘officinalis’ in de naam.
Disclaimer: Ben je ziek, bezoek dan altijd je huisarts!
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Ga je een kruidentuin maken? Kweek dan de volgende geneeskrachtige kruidenplanten. Zelfs als je ze niet gebruikt om hun helende werking, ze zijn hoe dan ook mooi én nuttig, bijvoorbeeld om insecten te lokken.

Al in de oudheid werd moederkruid onder andere gebruikt om weeën op te wekken en om koorts te onderdrukken. Tegenwoordig wordt het medicinale kruid gebruikt tegen migraine. Eet twee verse blaadjes moederkruid aan het begin van een migraine-aanval. Eet ze met brood, want de smaak is vrij bitter.
Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.

De anijsachtige smaak van de Franse dragon (Artemisia dracunculus) is goed voor de spijsvertering en helpt om vettig, cholesterolrijk voedsel beter te verteren.

Een thee van hyssop (Hyssopus officinalis) is een goed slijmoplossend en hoestverlichtend middeltje wanneer je verkouden bent of een vervelend hoestje hebt. Zwangeren kunnen het echter beter vermijden. De etherische oliën zijn ook af te raden als je een hoge bloeddruk of epilepsie hebt.

Drink volgende keer als je je na een stevige maaltijd opgeblazen voelt een kopje muntthee. Doe een handje verse of gedroogde muntblaadjes in een mok, giet er kokend water overheen en laat het vijf minuten trekken. Leg een deksel op de mok om te voorkomen dat alle essentiële oliën met de dampen vervliegen.
Meer lezen: Munt stekken: zo drink je altijd verse muntthee

De botanische naam van rozemarijn was eerder Rosmarinus officinalis, maar nu heet hij Salvia rosmarinus. De oude Grieken geloofden dat een takje rozemarijn in het haar het geheugen tijdens examens zou helpen. Wij kunnen je geen betere cijfers beloven, maar er is wel onderzoek gedaan dat er op lijkt te duiden dat de geurstoffen van rozemarijn het geheugen stimuleren. Drink rozemarijnthee overigens met mate, want teveel kan onder andere misselijkheid veroorzaken.

Hildegard van Bingen (1098-1179) schreef ooit dat als iemand met veel luizen aan lavendel rook, de luizen zouden doodgaan. Dat nemen we met een flinke korrel zout, maar lavendel heeft wel andere goede eigenschappen. Een lavendelthee is rustgevend en etherische lavendelolie heeft een antiseptische werking.

Van de blaadjes van citroenmelisse (Melissa officinalis) kun je thee trekken om stress en slapeloosheid te verlichten. Daarnaast is het een goede smaakmaker in soepen en sauzen, kun je er muggen mee op afstand houden en bijen lokken.

De Nederlandse naam van deze plant geeft aan dat hij tegen slapeloosheid zou werken. Probeer het zelf uit door een kalmerende thee te trekken van de gedroogde, oranje-gele blaadjes.

Kamillethee is heerlijk rustgevend en wordt gebruikt tegen slapeloosheid. Daarnaast wordt het gebruikt om maagklachten te verlichten. Je kunt de thee trekken van de bloemhoofdjes. Giet er kokend water overheen, laat het even staan en verwijder voor het drinken de bloemetjes.

Een kopje venkelthee kan de pijn van maagkrampen verlichten. Doe een eetlepel venkelzaad in een kopje, giet er kokend water overheen en laat het even staan. Verwijder de zaadjes voor het drinken. Je kunt ook kauwen op wat venkelzaadjes naast een zware maaltijd voor een frisse adem en om de maag tot rust te brengen.