Ieder een unieke krans: kerstkransen maken bij Marieke Nolsen

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.
De redactie ging bij Marieke Nolsen kerstkransen maken

Foto’s: Liesbeth Disbergen

Lees verder na de advertentie

Heb je het idee dat je tuin inmiddels maar saai is? Niets is minder waar! Voor het maken van kerstdecoraties is er niets mooiers dan een wintertuin! Wij gingen langs bij bloembindster en pluktuinexpert Marieke Nolsen en mochten door haar prachtige tuin struinen, op zoek naar de mooiste rozenbottels, zaadhoofden, grashalmen en meer om onze eigen feestelijke kerstkransen te maken.

Natuurlijke kerstkransen maken

We gebruiken natuurlijke materialen om voor het kerstkransen maken

In een wereld waarin vrijwel alles te koop is, is het soms gemakkelijk om de wonderen van Moeder Natuur over het hoofd te zien. Onze tuinen zijn schatkamers van natuurlijke materialen die het hele jaar door onopgemerkt blijven, maar tijdens de feestdagen schitteren als nooit tevoren. Bladeren, takken, dennenappels, bloemen en zaaddozen die onze tuinen sieren, kunnen stuk voor stuk worden omgetoverd tot betoverende en duurzame kerstdecoraties.

De redactie luistert aandachtig naar Mariekes uitleg over kerstkransen maken

Om zelf te ervaren hoe je dat aanpakt, brachten we met de voltallige redactie een bezoek aan Marieke Nolsen voor een workshop kerstkransen maken. Zij heeft een fantastisch oog voor het bij elkaar brengen van alle schatten uit haar tuin en maakt daarmee de meest bijzondere creaties.

Wekelijks tuin-inspiratie in je mail

Iedere week groene tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Lees verder na de advertentie

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Natuurlijke materialen oogsten

De redacteurs gaan zelf op zoek naar materialen voor hun natuurlijke kerstkrans

Op een grote werktafel lagen grote, metalen ringen die de basis van onze kransen zouden gaan vormen. Het was een ietwat intimiderende aanblik, want hoeveel materiaal heb je eigenlijk nodig om een ring van dat formaat goed op te vullen? Meer dan je denkt, beseften we al snel …

Ook rozenbottels passen goed in een kerstkrans

En dus trokken we – onder het toeziend oog van heel veel vogeltjes – door de tuin, op zoek naar fraaie grassen, zaadhoofden, bladeren en alles wat verder onze aandacht trok. Er werd zelfs een ladder tevoorschijn gehaald om (een beetje wankel en onwennig) sierlijke takjes met oranje rozenbottels te knippen van de metershoge ramblerrozen.

De tuin van Marieke staat vol met prachtige planten waar de redactie van mocht plukken

Lopend door de tuin kwamen de ideeën vanzelf en het is verrassend hoeveel prachtige, bruikbare materialen je kunt vinden in een tuin die zich klaarmaakt voor de winterrust.

Duurzame kerstkransen maken

Je kunt ook duurzaam kerstkransen maken met een herbruikbare metalen ring als basis

Al snel werd ook duidelijk hoe handig de metalen ring is als basis in plaats van een dikke takkenkrans. Je hoeft namelijk minder plantenmateriaal te knippen om de ring toch royaal te vullen. Bovendien kun je een dergelijke stevige ring keer op keer hergebruiken, wat bijdraagt aan duurzaamheid.

Geen één krans is hetzelfde

Gebruik ook ijzerdraad om je natuurlijke decoratie vast te maken aan je kerstkrans

Gewapend met een klosje ijzerdraad gingen we aan de slag om al onze natuurlijke vondsten stevig vast te zetten. En zo werden de onderscheidende karakteristieken van onze creaties steeds duidelijker zichtbaar.

Anne koos voor indrukwekkende zaadhoofden van hortensia’s, grote bladeren en rozenbotteltakken. Linda en Iona werkten met fijnere takjes en blaadjes, siergrassen en zelfs enkele late bloemen. Helga pakte uit met een scala aan zilvertinten, terwijl Jos aanlokkelijke roze- en paarsachtige tinten combineerde met het groen van dennentakken.

Zelf kerstkransen maken uit je tuin

De redactie druk in de weer met kerstkransen maken

Met de deskundige aanwijzingen van Marieke vulden de ringen zich steeds rijker, totdat we allemaal onze eigen, persoonlijke krans hadden gecreëerd. Dat is ook meteen het leuke van werken met natuurlijke materialen: geen twee kransen zullen ooit identiek zijn, en elk stuk heeft zijn eigen unieke verhaal. Dit maakt de decoraties des te specialer en waardevoller.

Dus, dit jaar, wanneer je je voorbereidt op het feestelijk versieren van je huis, stap dan ook eens naar buiten en ontdek de schatten van je eigen tuin. Je zult versteld staan van de schoonheid die je kunt creëren en de meerwaarde die deze natuurlijke materialen aan je kerstversiering geven.

De resultaten van het kerstkransen maken

Het was geweldig om te zien hoe anders elke krans uiteindelijk werd (en stiekem ook de persoonlijkheid van de maker reflecteerde). Dit zijn de resultaten.

1. De kerstkrans van Anne

De kerstkrans van redacteur Anne

“Go big or go home’, dacht ik toen ik aan de slag ging. Ik zag vorig jaar een krans in de tuin van Sarah Raven die ik prachtig vond en waardoor ik mij liet inspireren. Ik gebruikte verkleurde bladeren, rozenbottels, pluimen van siergras en uitgebloeide hortensia’s, alles in een warme tint.”

2. De kerstkrans van Jos

De kerstkrans van redacteur Jos

“Ik merkte dat ik er even moest inkomen, maar toen ik eenmaal een concept in mijn hoofd had, was ik niet meer te stoppen. Ik wilde niet alleen traditionele elementen gebruiken, maar ook met materialen werken die wat minder voor de hand lagen.”

3. De kerstkrans van Iona

De kerstkrans van redacteur Iona

“Er was zoveel te zien in Mariekes tuin! Eerst wist ik niet waar ik moest beginnen, maar de klimop inspireerde me en werd mijn uitgangspunt. Ik voegde onder andere rozenbottels, uitgebloeide rudbeckia, mos, en dieprode bladeren toe voor wat extra contrast.”

4. De kerstkrans van Linda

De kerstkrans van redacteur Linda

“Tijdens het verzamelen van materialen had ik nog geen idee welke kant mijn krans opging, maar eenmaal terug bij de tafel bleek ik vooral subtiele elementen te hebben geplukt. De zaadhoofden van de vaste judaspenning vind ik fantastisch. Ook gebruikte ik een paar uitgebloeide dahliaknoppen. Toen ik bijna klaar was, vond ik dat er nog wat kerstgevoel miste. Daarom stak ik her en der nog wat rozenbottels in de krans voor wat rood.”

5. De kerstkrans van Helga

De kerstkrans van redacteur Helga

“Toen ik de eucalyptus en zilverspartakken zag wist ik dat ik een zilveren krans wilde maken met het oranje-rood van de rozenbottels als feestelijke confetti. Dit vulde ik aan met takjes tijm, graspluimpjes en de witte pluizen van uitgebloeide Ligularia.”

Meer van Marieke Nolsen

Wil je net als de redactie leren van Marieke Nolsen? Ga dan aan de slag met een van haar cursussen! Wij vinden het echt een aanrader! Ook kun je inspiratie opdoen met haar nieuwste boek, Kerstkransen & Winterboeketten. Je vindt meer over de cursussen en Mariekes boek op www.mariekenolsen.nl of volg Marieke op Instagram via @mariekenolsen.

Doe meer feestelijke inspiratie op met

Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu