Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in mei: week 21?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in mei: week 21
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Komen na regen de slakken weer snacken van je planten? Ga ’s avonds op slakkenjacht! Gebruik daarbij een zaklampje om ze sneller te spotten en pluk ze weg van je favoriete planten.
- Controleer je planten regelmatig om plaagbeestjes zoals bladluizen. Je vindt ze vaak onder het blad of in de bladoksels. Verwijder ze zodra je ze ziet om verdere verspreiding te voorkomen.
Kamer- en kasplanten
- Blijf doorgaan met het verspenen van zaailingen zodra ze hun eerste echte blaadjes hebben gekregen. Voorkom dat de zaailingen te dicht op elkaar staan, want daardoor kunnen schimmels er makkelijker vat op krijgen.
- Plant tomaten die je in de kas of binnen hebt opgekweekt uit in groeizakken of grote potten. Bind hun hoofdstengels vast aan een stok of een verticaal gespannen touw ter ondersteuning.
Kweken
- Zaai nu gazania’s rechtstreeks in potten. Kies een oranje variant om echt knallende zomerkleuren te krijgen.
- Je eenjarige planten groeien nu hard. Controleer of ze niet te dicht op elkaar staan en dun ze indien uit om de planten genoeg ruimte en lucht te geven. Zo voorkom je later in de zomer problemen met schimmels.
- Knip vergeet-mij-nietjes na de bloei terug om te voorkomen dat ze zichzelf overal uitzaaien. Tenzij je dat leuk vindt, natuurlijk. Knip ze dan pas terug zodra ze beginnen af te sterven.
Moestuin
- Maak de tomaten, komkommers en klimcourgettes die je buiten hebt staan met zacht tuintouw vast aan stokken of andere klimconstructies. Bind ze tijdens de groei regelmatig aan, zodat ze niet omvallen.
- Beginnen je slaplantjes goed te groeien? Zaai dan nu nog een serie saladegroenten, zodat je na de oogst van je eerdere zaaironde weer snel opnieuw kunt oogsten.
- Zet afrikaantjes bij je tomatenplanten om ongedierte zoals witte tomatenvlieg en aaltjes op afstand te houden.
Snoeien
- Geef vaste planten die vanaf halverwege de zomer bloeien de ‘Chelsea chop’, zodat ze langer bloeien.
- Druiven, berken en vijgen gaan ‘bloeden’ als je ze snoeit tijdens de groei, omdat de sapstroom dan krachtig is. Laat ze dus met rust.
Tuinklussen
- Plaats nu plantensteunen bij de groeiende vaste planten die de neiging hebben om door te zakken, zoals vlambloem (Phlox) of topzware pioenrozen. het resultaat ziet er dan straks natuurlijker uit dan wanneer je de steunen pas plaatst wanneer de planten groot zijn.
- Verzorg je uitgebloeide voorjaarsbollen. Weersta de neiging om het verwelkende blad af te knippen, want daarmee voedt de bol zich voor volgend jaar. Geef ze liever wat vloeibare voeding, zodat ze volgend voorjaar nog beter bloeien.
- Blijf onkruid verwijderen uit je borders en perken, zodat deze plantjes niet om schaarse voedingsstoffen en water gaan concurreren met je tuinplanten.