Checklist voor de tuin: week #16

Helga Kluiter
|
17/04/2023
pluktuin in juli: komkommerkruid

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in april: week 16?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De nieuwste checklist lees je hier: Checklist voor de tuin: week #17

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in april: week 16

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

  • Zitten er rupsen op je planten? Maak ze niet dood! De beestjes zijn namelijk een belangrijke voedselbron voor nestelende vogels, zoals pimpelmezen en koolmezen. Heb je een voedertafel voor vogels? Wellicht kun je de rupsen dan daarheen verplaatsen.
  • Zaai op zaterdag 22 april, Nationale Zaaidag, inheemse bloemen. Via The Pollinators kun je een gratis zakje zaden ophalen op een plek bij jou in de buurt. Kijk op voerdebijbij.nl

Kamer- en kasplanten

de tuin in juni week 23: fuchsia toppen
  • Nijp de groeitoppen uit fuchsia’s om ervoor te zorgen dat de planten zich sterker gaan vertakken.
  • Verpot kastomaten naar groeizakken of grote potten en bind de stengels aan steunen.

Kweken

zaden zonnebloemen zaaien
  • Zaai zonnebloemen op een zonnige, open plek en geef ze regelmatig water. Voorzaaien in een koude kas kan ook. Dat maakt het in ieder geval makkelijker om de zaden tegen muizen en vogels te beschermen en de jonge zaailingen tegen slakken.
  • Neem stengelstekken van pollen vaste planten zoals ridderspoor (Delphinium), Campanula en Lupine.

Moestuin

pluktuin in juli: komkommerkruid
  • Zaai bloeiende plantpartners in de moestuin, zoals goudsbloemen en komkommerkruid (Borago officinalis, foto).
  • Zaai kleine beetjes rucola en andere makkelijke slabladeren. Herhaal dit over een paar weken, zodat je straks doorlopend kunt oogsten.
  • Vul tijdelijke gaten op met snelgroeiende gewassen, zoals radijsjes.

Snoeien

  • De vlezige nieuwe scheuten van roze hemelsleutel (Hylotelephium spectabile, foto) kun je nu uitdunnen. Verwijder de zwakste, dunste stengels.
  • Knip de oude stengels van je schildpadbloemen (Penstemon) terug tot de basis zodra je onderaan de plant nieuwe groei ziet ontstaan. Zijn er geen nieuwe scheuten te zien, knip dan net boven het onderste bladpaar.

Tuinklussen

Mulch aanbrengen rondom fruitstruiken
  • Breng een laag mulch aan (van bijvoorbeeld compost, stalmest of wol) rondom je vaste planten, bomen en struiken nu de grond goed vochtig is, maar voor het warme weer arriveert. Zo voorkom je dat al het water snel weer verdampt.
  • Houd in een tuinlogboek bij wat je gezaaid en geplant hebt, wanneer en welke planten het wel of niet goed doen. Deze informatie helpt je later om je tuin verder te verbeteren.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu