Checklist voor de tuin: week #15

Linda Passies
|
10/04/2023
zaailing verspenen ts

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in april: week 15?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De nieuwste checklist lees je hier: Checklist voor de tuin: week #16

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en deze checklist in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De tuin in april: week 15

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Lees verder na de advertentie

Gele lis (Iris pseudacorus)
Gele lis (Iris pseudacorus)
 • Plant inheemse waterplanten, zoals waterranonkel en gele lis, in en rondom je vijver. Door te kiezen voor planten die hier van oorsprong voorkomen, maak je het ecosysteem van je vijver sterker.

Kamer- en kasplanten

zaailing verspenen ts
 • Verspeen je zaailingen die in potjes en zaaitrays staan zodra ze hun eerste echte blaadjes laten zien. Dat is het moment dat ze extra ruimte en voeding nodig hebben.
 • Zorg voor een goede plantgezondheid door uitgebloeide bloemen en dode bladeren meteen te verwijderen. Zo voorkom je dat schimmelziektes zich verspreiden.
 • Nu de dagen langer worden, kun je weer voeding toevoegen aan het gietwater voor je kamerplanten.

Kweken

 • Voeg instant kleur toe aan je borders en in potten door bloeiende primula’s te planten.
 • Plant een vijgenboom in een grote pot of bak. Door de wortelgroei te beperken, wordt de boom niet erg groot, en stimuleer je hem energie in de vruchten te steken.
 • Plant winterharde eenjarige bloemen, die je eerder al hebt gezaaid, buiten uit. Dit kan met bijvoorbeeld Lathyrus, juffertje-in-’t-groen en korenbloem. Deze kun je nu ook buiten zaaien.

Moestuin

luizen tuinbonen sc
 • Zijn je tuinbonen bedekt met bladluizen? Nijp dan tere scheuten van de plant uit zodra de eerste bloemen verschijnen. De luizen houden namelijk van deze jonge scheuten. Door ze weg te halen, verminder je het probleem aanzienlijk.
 • Zaai variëteiten van tomaten, pepers en courgettes die geschikt zijn voor buitenteelt in potten, zodat je ze eind mei of begin juni kunt uitplanten.

Snoeien

ongewenste wortelopslag snoeien
 • Snoei ongewenste uitlopers en wortelopslag aan de basis van bomen en struiken.

Tuinklussen

slak op blad
 • Plaats kartonnen kragen rond de stengels van koolsoorten om te voorkomen dat koolvliegen er hun eitjes op zullen leggen.
 • Controleer jonge uitlopers van slakgevoelige planten regelmatig op slakken, en haal de ongewenste gasten weg.

Heb je zoveel slakken in je tuin dat handmatig weghalen niet afdoende is? Kies dan voor grover geschut, en zet slakkenvallen, anti-slakkenringen of aaltjes in. Wij adviseren producten van Biogroei.

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu