Lees verder onder de advertentie

Met deze 5 tips oogst je extra lang de lekkerste tomaten

tomaten oogsten

Als je het beetje handig aanpakt, kun je van het begin van de zomer tot in de loop van de herfst lekker veel tomaten oogsten. Wij geven je wat slimme tips om je tomatenoogst op te rekken en extra lang te genieten van sappige rode vruchten!

Lees verder onder de advertentie

Wanneer tomaten oogsten?

Wanneer je tomaten kunt plukken, is afhankelijk van waar jij je bevindt. In de tropische gebieden in Zuid- en Centraal-Amerika, waar tomaten oorspronkelijk vandaan komen, is de tomatenplant een vaste plant. In ons klimaat wordt de plant echter uiteindelijk door de kou geveld. Daarom is de oogsttijd korter. Als het weer meezit, kun je in de maanden augustus en september verse tomaten oogsten, zowel in de kas als erbuiten. Soms al eind juli, en héél soms zelfs nog in oktober, op een goed beschut plekje!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Langer tomaten oogsten: de 5 beste tips

Heb je zelf tomaten gezaaid of geplant? Dan kun je dit allemaal doen om je tomatenplanten in in de kas en buiten zo lang mogelijk productief en gezond te houden. We geven 5 tips voor een extra lange en smakelijke tomatenoogst.

1. Tomaten toppen en blad wegknippen

Iemand knipt de top van een tomatenplant eraf.
Tomaten toppen. Foto: Sarah Cuttle.

Zie je de eerste rode, goudkleurige of paarse rijpe vruchten? Zorg dan dat de plant stopt met groeien, zodat hij al zijn energie steekt in het afrijpen van de vruchten. Kweek je tomaten in de kas, knip de toppen van je stamtomaten er dan in september uit. Bij tomaten buiten kun je dat beter al eind juli of begin augustus doen.

Haal bij tomaten in de kas én buiten ook nieuwe zijscheuten weg, zodat de planten hun energie niet verspillen aan het produceren van blad in plaats van aan het rijpen van hun vruchten. Dit noem je ‘dieven’, en je leest er meer over in ons artikel over je tomatenplant verzorgen.

2. Controleer op aardappelziekte

Als je toch met je hoofd tussen de bladeren zit, kijk dan meteen of je bruine plekken ziet. Dat is het teken dat de gevreesde aardappelziekte toeslaat. Deze ziekte treft niet alleen aardappelen, zoals de naam suggereert, maar alle leden van de Solanum-familie. En daartoe behoort ook de tomaat.

Verwijder alle aangetaste blaadjes om de verspreiding van deze ziekte te vertragen en houd de resterende blaadjes droog. Je oogst zal onvermijdelijk minder groot worden door de aardappelziekte, maar hoe langer je die tegenhoudt, hoe meer tomaten je nog kunt redden.

Tip!

Ontvang tot 43% korting op een Gardeners' World Magazine abonnement
Ontvang tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

3. Tomaten minder water en mest geven

Iemand heeft een tomatenplant water bij de voet van de plant.
Foto: Tim Sandall.

Begin bij het verschijnen van de eerste rode vruchten minder water te geven en stop met bemesten: een beetje stress zorgt ervoor dat de planten hun vruchten sneller laten rijpen. Deze versnelde zaadproductie is de manier voor tomaten om zich nog snel voort te kunnen planten voor ze sterven. 

4. Laat meer licht bij je tomaten

lager tomaten oogsten: blad verwijderen

De zon staat in september steeds weer lager en korter aan de hemel. Aangezien tomaten veel zonlicht nodig hebben om goed te rijpen, is het belangrijk dat er zo veel mogelijk licht bij de vruchten komt. Dat doe je door takken die het laagst aan de stam zitten of die voor de vruchten hangen weg te knippen. Heb je een kas, haal dan ook alle zonwering weg om meer licht binnen te laten.

5. Onrijpe tomaten oogsten en laten rijpen

tomaten oogsten

Als het kwik daalt, terwijl je nog onrijpe trossen hebt, haal dan de hele plant voorzichtig uit de grond en hang hem ondersteboven in een garage, serre of logeerkamer om de vruchten verder te laten rijpen. Een temperatuur tussen de 16 en 22 graden is optimaal.

Of pluk je tomaten gewoon groen en stop ze met een banaan in een papieren zak. De banaan produceert ethyleen, en deze stof zorgt ervoor dat de tomaten doorrijpen. Van groene tomaten kun je trouwens ook tomatenchutney maken. Je hoeft deze nakomertjes dus niet weg te gooien.

Van tuin naar tafel

De beste kweektips en meer dan 50 recepten! € 12.99
Van tuin naar tafel

Ga aan de slag met het kweken van je eigen eten en verwerk je verse oogst in 1 van de meer dan 50 recepten, ook van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs! En misschien wel het leukste: door met onze praktische tips aan de slag te gaan ervaar je het plezier en de trots van iets op tafel zetten dat je zelf hebt gekweekt.

  • Onze beste tips voor jaarrond koken uit eigen tuin
  • Van terras tot volkstuin: moestuinieren kan overal!
  • Met recepten van bekende Nederlandse en Vlaamse chefs
Bestel nu
Van tuin naar tafel
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.
Loginmenu afsluiten