Zo plant en verzorg je een amandelboom

Helga Kluiter
|
26/10/2022
amandelboom noten

Een amandelboom ofwel Prunus dulcis (voorheen Prunus amygdalus) is een loofboom die niet alleen mooie lentebloesems draagt, maar ook zeer smakelijke noten. Oorspronkelijk komen amandelen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika en hij houdt dus niet van te stevige kou. Maar bij milde winters en warme zomers doet hij het prima.

Lees verder na de advertentie

Waar amandelboom planten

amandelbomen

Plant je amandelboom in goede grond en beschut op de warmste, zonnigste plek in je tuin. Amandel-leibomen kun je zelfs extra beschut planten langs een muur of schutting op het zuiden. De ideale grond voor amandelen is vruchtbaar en bevat genoeg humus om vocht vast te houden, maar is niet te nat. Geef de boom genoeg ruimte om zowel in de breedte als hoogte te groeien.

Wanneer amandelboom planten

De beste tijd om een amandelboom te planten is in de herfst. De boom kan zich dan settelen voordat het groeiseizoen in het voorjaar weer begint. Eind winter tot begin voorjaar is de op een na beste tijd voor het aanplanten van je boom. Maar bomen die in potten zijn opgekweekt kun je in principe het hele jaar uitplanten, behalve wanneer het vriest.

Hoe amandelboom planten

amandelen

Graaf een plantgat dat breed genoeg is om de wortels horizontaal in uit te spreiden. De bovenkant van de wortelkluit moet zich op grondniveau bevinden. Gooi het gat weer dicht, geef water en mulch de grond met compost of boomsnippers. Plaats een korte boompaal in een hoek van 45 graden en maak de stam daaraan vast met een boomband.

Lees verder na de advertentie

Amandelboom verzorging

Geef je notenboom het eerste jaar tijdens droge perioden voldoende water, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Houd de grond rondom de stam vrij van gras en onkruid, zodat je boompje niet hoeft te strijden om water en voedingsstoffen. Voorzie de grond jaarlijks van een laag mulch (maar leg die niet tegen de stam), bijvoorbeeld een laag compost van 5-8 cm dik. Dat ontmoedigt de groei van onkruid en houdt meer vocht vast in de grond.

Amandelbloesem

amandelbloesem

De kale takken van de amandelboom zijn eind winter en begin voorjaar, voordat de bladknoppen openen, bezaaid met zachtroze of witte bloesems. Dat ziet er natuurlijk prachtig uit, maar het maakt ze ook gevoelig voor vorstschade, dus bescherm de bloesems bij vorst tegen de kou.

Amandelen oogsten

amandelboom noten

Oogst de amandelen halverwege de herfst. Als de bolsters beginnen te splijten, is dat een teken dat de noten rijp zijn. Spreid de bolsters een paar weken uit op een droge, zonnige vensterbank of een zonnige plek binnen. Dat maakt het makkelijker om de noten uit de bolsters te halen.

Amandelboom snoeien

Amandelbomen vereisen heel weinig snoei. De eerste vijf jaar kun je hem zelfs beter helemaal niet snoeien. Maar als dode, zieke of beschadigde takken moet verwijderen, snoei je amandelboom dan alleen wanneer de boom in rust is, in de winter. Dun indien echt nodig de kroon uit om een open takkengestel te creëren. Haal ook scheuten weg die uit de stam groeien.

Meer bomen en struiken planten in je tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu