Hier moet je op letten bij het planten van tijm

Helga Kluiter
|
14/06/2023
tijm planten in bloei

Ben je te laat met tijm zaaien? Je kunt ook tijmplantjes kopen om toch snel te kunnen oogsten van dit heerlijke keukenkruid. Maar hoe kun je het beste je tijm planten? En met welke kruiden kun je tijm combineren?

Lees verder na de advertentie

Waar tijm planten?

tijm planten

Tijm heeft vooral goed drainerende grond nodig, want deze plant houdt er niet van om met zijn wortels lang in nattigheid te staan. Een plekje in de zon in zanderige grond is uitstekend. Maar ook kun je prima tijm planten in potten. Zorg dat een pot of bak waarin je tijm zet voldoende gaten heeft aan de onderkant, zodat overtollig water goed kan weglopen. Leg eventueel potscherven onderin de bak. Dit helpt de drainage en voorkomt dat de gaten geblokkeerd raken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips en plantenadviezen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

De juiste potgrond voor tijm

Aangezien de grond water snel moet kunnen afvoeren, kun je voor je tijmplanten het beste kiezen voor een mengsel dat voor de helft bestaat uit (turfvrije) potgrond en voor de andere helft uit grit of scherp zand. Na het planten van je tijm kun je ook nog wat grit als bovenlaag in de pot of bak leggen. Dit zorgt ervoor dat de grond niet te snel uitdroogt en dat onkruid geen kans krijgt. Geef je tijm na het planten nog wat water en je bent klaar.

Dit kun je samen met tijm planten

Een bak vol kruiden, zoals tijm, kerrieplant, salie, koriander en marjolein

Tijm gedijt goed in bijna droge omstandigheden met minimale voedingsstoffen in de grond. Dit kruid zal daarom niet gemakkelijk samengaan in een pot met kruiden die meer water of een rijkere bodem nodig hebben. Als je een gemengde bak of pot wilt maken met tijm, kies dan voor kruiden die houden van vergelijkbare omstandigheden. Goede pot-genoten zijn bijvoorbeeld rozemarijnsalieoregano, Franse dragon, winterbonenkruid en zomerbonenkruid.

Meer over het kweken van kruiden

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu