Tuinieren voor de natuur in juni: dit kun je deze maand doen

Helga Kluiter
|
12/06/2023
vogelbad

Juni is een drukke tijd voor de dieren in je tuin. Vogels vliegen af en aan met rupsjes voor hun jongen, bijen, motten, vlinders en andere bestuivers bezoeken bloem voor bloem en de egels scharrelen door de borders op zoek naar rupsen en kevers. En ook de jonge amfibieën kruipen inmiddels uit de vijver, op zoek naar koele, vochtige plekjes. Ontdek hoe je kunt tuinieren voor de natuur in juni.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week duurzame tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Tuinieren voor de natuur in juni

Help de natuur in je tuin deze maand een handje. Zeker wanneer het droog en heet is, zijn veel dieren geholpen met wat extra water en beschutting. De volgende dingen kun je doen voor de natuur in juni:

Houd vogelbadjes goed gevuld

checklist voor de tuin week 23

Lees verder na de advertentie

Vogels moeten kunnen badderen om hun vleugels gezond te houden, waardoor ze snel kunnen ontkomen aan roofdieren. En ook vers drinkwater is zeer welkom. Vul vogelbadjes dus regelmatig aan (zeker wanneer een vogel net veel water uit het bad heeft gespetterd …) en ververs het water dagelijks. En zorg dat katten er niet bij kunnen. Zet voor mussen een schaaltje met zand neer zodat ze een stofbad kunnen nemen.

Maak een houtstapel voor amfibieën

Insectenhotel maken

Amfibieën hebben een koele, vochtige plek nodig om te kunnen schuilen tegen de felle zon. Een houtstapel op een schaduwrijke plek is voor hen ideaal. Graaf het onderste deel van de houtstapel half onder en vul kieren en gaten met gevallen bladeren en mos.

Kop niet al je rozen

tuinieren voor de natuur in juni

Knip niet alle uitgebloeide rozen weg, maar laat een deel uitgroeien tot rozenbottels. Diverse vogels en kleine zoogdieren eten hiervan in de winter. Natuurvriendelijke rozen zoals de egelantier (Rosa rubiginosa) en hondsroos (Rosa canina) behoren tot de beste soorten rozen voor bottels.

Plant bijenplanten

scabiosa bijenplant

Sommige planten lokken veel meer bijen en hommels dan andere. De beste planten voor bijen zijn inheemse, onbespoten en nectar- en stuifmeelrijke bloemen zoals vingerhoedskruid, slangenkruid, veldsalie, duifkruid (Scabiosa, foto), korenbloemen en nog veel meer soorten.

Laat wat onkruid in het gras staan

tuinieren voor de natuur in juni

Paardenbloemen, witte klaver, akkerdistel … Veel mensen beschouwen deze planten als onkruid, maar ze behoren tot de allerbeste planten voor bestuivers. Laat dus bij het maaien van je gazon een stukje gras langer groeien, zodat wilde bloemen en grassen de kans krijgen om tot bloei te komen. Zo hebben vlinders meer plek om zich voor te planten, vinden bijen meer voedsel en vinden veel nuttige insecten goede schuilplekken.

Meer tuinieren voor de natuur in juni

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu