9x de beste kleine bomen voor grootse herfstkleuren

Helga Kluiter
|
04/10/2022
Hamamelis x intermedia Diane

De herfst nadert met rasse schreden en dat betekent dat wij weer naar al die fantastische herfstkleuren beginnen te verlangen. Gelukkig heb je geen grote bomen nodig om in je tuin te kunnen genieten van spectaculaire tinten! Dit zijn tien van onze favoriete kleine bomen met herfstkleur.

Hoe hoog worden ‘kleine’ bomen?

Wat de ene tuinier een hoge boom vindt, is voor de ander een laag exemplaar. Daarnaast maakt de groeisnelheid nogal wat uit. Veel bomen kúnnen best een meter of 12 hoog worden, maar als ze na 10 jaar pas een meter of 3 hoog zijn, kan het wel even duren voor ze hun maximale hoogte hebben bereikt. Laat je altijd goed informeren door de kweker en kijk wat in jouw tuin past. Wij beschouwen voor dit artikel bomen tot ongeveer 6 meter hoog als een kleine boom.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

9x kleine bomen met herfstkleur

Kleine bomen met herfskleur zijn zeker in een kleine tuin, waar elk beetje ruimte telt, een geweldige aanwinst. Probeer bijvoorbeeld deze herfstfavorieten:

1. Acer palmatum (Japanse esdoorn)

Acer palmatum dissectum herfstkleur

Acers (Japanse esdoorns) mogen in de herfsttuin natuurlijk niet ontbreken. Acer palmatum ‘Osakazuki’ schittert elk najaar weer met fel oranje-rood blad. Acer palmatum ‘Sango-kaku’ is een prachtboom als je geel herfstblad zoekt. De contrasterende, felrode twijgen geven hem nog wat extra pit. Beide bomen worden circa 3 meter hoog. Acer palmatum ‘Dissectum’ (foto) heeft prachtig, zeer diep ingesneden blad dat in de herfst vurig oranje tot lichtrood kleurt. Bovendien is dit met 1,5 meter echt een kleintje.

  • Hoogte na 10 jaar: 1,5 tot 3 meter

2. Acer circinatum

Acer circinatum
Foto: Creative Common/John Rusk

De prachtige zachtgele en rode takken maken deze Acer circinatum een geweldige verschijning in de winter. In de zomer draagt hij fraai groen blad en in de herfst schittert hij met oranje-gele bladeren.

  • Hoogte na 10 jaar: 2 tot 3 meter

3. Amelanchier lamarckii

Amelanchier lamarckii
Foto: Creative Commons/Andreas Rockstein

Het krentenboompje heeft elk seizoen wel iets speciaals te bieden en ook zijn herfstkleuren zijn dus schitterend. De vogels zijn bovendien blij met de vruchten. Deze boom is sterk en voelt zich overal thuis.

  • Hoogte na 10 jaar: 3 tot 4 meter

4. Sorbus ‘Joseph Rock’

lijsterbes
Foto: Creative Commons/Leonore (Ellie) Enking

Dit is een van de mooiste exemplaren van de lijsterbesfamilie en het is een van de populairste soorten voor een kleine tuin. ‘Joseph Rock’ heeft witte bloemen waaruit prachtige zachtgele bessen groeien tegen een achtergrond van rode en oranje herfstbladeren.

  • Hoogte na 10 jaar: 8 meter

5. Cornus kousa (kornoelje)

Cornus kousa herfstkleur

Van de kornoelje Cornus kousa heb je meerdere seizoenen plezier. In de zomer krijgt hij opvallende witte schijnbloemen, gevolgd door aardbei-achtige trossen met donkerroze vruchten in het najaar. En dat niet alleen, want vanaf eind zomer kleuren zijn bladeren in spectaculaire tinten roze.

  • Hoogte na 10 jaar: 2,5 meter

6. Euonymus europaeus (wilde kardinaalsmuts)

Euonymus europaeus

Deze inheemse middelgrote struik of kleine boom heeft heerlijke herfstkleuren. De donkergroene bladeren van de wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) krijgen in het najaar een warme tint rood-bruin. Op hetzelfde moment rijpen de vruchten van naar roze en oranje.

  • Hoogte na 10 jaar: 3,5 meter

7. Hamamelis × intermedia ‘Diane’ (toverhazelaar)

Hamamelis x intermedia Diane
Foto: Creative Commons/Megan Hansen

Toverhazelaars zijn natuurlijk fantastische winterbloeiers, en ook deze roodbloeiende Hamamelis × intermedia ‘Diane’ stelt niet teleur. De spinachtige, rode bloemetjes verschijnen vanaf ongeveer eind januari en geuren licht. In het najaar geeft hij nog eens een vlammende show weg met zijn geel-oranje tot donkerrode blad.

  • Hoogte na 10 jaar: 2 meter

8. Rhus typhina (fluweelboom)

Rhus typhina fluweelboom herfstkleur

De fluweelboom (Rhus typhina) is een opvallende boom met takken die wel wat weghebben van hertengeweien. De kaarsachtige groene bloemen in het voorjaar worden gevolgd door vruchten die lijken op fluweelachtige (vandaar de naam) dennenappels. Het groene blad wordt in het najaar rood, oranje en goudgeel.

  • Hoogte na 10 jaar: 5 meter

9. Lindera benzoin (koortsstruik)

Lindera benzoin
Foto: Creative Commons/Dan Keck

De koortsstruik ofwel Lindera benzoin wordt in het Engels ook wel ‘spicebush’ genoemd. Die naam heeft hij te danken aan de kruidachtige geur die vrijkomt als je zijn blaadjes kneust. Deze bladverliezende kleine boom of grote struik krijgt onopvallende gele bloemetjes voordat het blad verschijnt. Vruchten krijgt hij alleen als er een mannelijke en vrouwelijke boom bij elkaar staan. Het blad kleurt in de herfst goudgeel.

  • Hoogte na 10 jaar: 2,5 meter

Meer struiken en kleine bomen met herfstkleur

Meer lezen over:
Inspiratie
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu