Gardeners World 04/2025
Een sprankelend voorjaar!
Cover van

Waarom je onkruid nú al moet verwijderen en hoe je dat aanpakt

Iemand verwijdert het onkruid veldkers met een schep uit de tuin.

De een noemt het onkruid, de ander noemt het ‘opdringerige plantjes’. Feit is dat sommige planten zoals zevenblad of heermoes al vroeg in de lente je tuin kunnen overnemen. Wij vertellen je waarom je het beste nu al in actie komt tegen onkruid, en hoe je dat slim aanpakt.

Lees verder onder de advertentie

Het voorjaar is dé tijd om onkruid weg te halen

Iemand haalt onkruid uit de grond.

Onkruid begint al vroeg in het voorjaar te groeien, meestal eerder en sneller dan andere tuinplanten. Het is dus verstandig om het meteen aan te pakken, voordat het vaste voet aan de grond krijgt. Het blad en de stengels van onkruid kunnen de groei van je geliefde planten namelijk belemmeren en soms zelfs kleine planten doden. En dat zou zonde zijn!

Hoe meer onkruid je nu meteen herkent en verwijdert, des te minder kans het krijgt om zaad te zetten. Zo hoef je later in het seizoen minder te doen. Controleer dus vanaf nu elke week je tuin op ongewenste plantjes en onderneem meteen actie zodra je ze ziet opkomen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De beste aanpak bij onkruid: 8 tips

Van paardenbloemen tot heermoes, laat je niet kisten door opdringerig groen! Deze 8 tips gaan je helpen bij het verwijderen van allerlei ongewenste soorten in je tuin.

1. Schoffelen in de zon

schoffelen tegen onkruid

Als je schoffelt, snijd je de onkruidplanten van hun wortels af. Hiermee bestrijd je vooral eenjarig onkruid. Doe dit bij zonnig weer, zodat het onkruid verdort en doodgaat.

2. Onkruid wieden na regen

Iemand verwijdert onkruid met de hand uit een bloemenweide

Het is het beste om onkruid te wieden (met de hand eruit trekken) wanneer de grond vochtig is. Hierdoor is het onkruid gemakkelijker uit de grond te trekken en vervolgens op te ruimen.

3. Mulchen

Zodra voorjaarsonkruid opkomt, ga je niet alleen wieden maar ook mulchen. Het mulchmateriaal ontneemt licht aan het onkruidzaad in de grond, terwijl het tuinplanten van warmte en vocht voorziet.

Tuinieren voor beginners

Er valt altijd wat te leren! € 12.99
 Tuinieren voor beginners
Bestel hier
 Tuinieren voor beginners

4. Wortels eruit scheppen

Iemand verwijdert de wortels van haagwinde met een schep uit de gornd.
Probeer onkruid zoals haagwinde met wortel en al uit de grond te scheppen. Foto: Tim Sandall.

Gebruik een tuinschepje om de diepere penwortels van bijvoorbeeld ridderzuring en paardenbloemen uit de grond te halen. Pas op dat je de wortels niet breekt: kleine stukjes groeien uit tot een nieuwe plant.

5. Onkruid uit de wortelkluit verwijderen

zevenblad verwijderen
Zevenblad, Aegopodium podagraria.

Groeien de wortels van onkruid door andere tuinplanten? Probeer de kluit dan losser te maken om het er voorzichtig tussenuit te verwijderen. Dit is bijvoorbeeld effectief bij het bestrijden van zevenblad of haagwinde bestrijden.

Ook een idee: deel nu kruidachtige vaste planten en siergrassen die vol zitten met onkruid. Tijdens het delen kun je het onkruid uit de wortels verwijderen.

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

6. Verzwak het onkruid

Als het niet mogelijk is om de wortels van onkruid op te graven, knip dan de stengels steeds af om de plant te verzwakken. Blijf je dit lang genoeg volhouden, dan legt de plant het loodje.

7. Gebruik een voegenkrabber tussen tegels

Onkruid verwijderen tussen tegels - voegenkrabber

Dit is niet het meest geliefde klusje in de tuin, maar met een voegenkrabber trek je het onkruid tussen je tegels er vrij makkelijk met wortel en al uit. Veeg je tuin ook regelmatig om aangewaaid onkruid tussen de tegels te voorkomen.

8. Vul gaten in de tuin

Tegels afgewisseld met kiezels en planten: waardoor onkruid minder kans heeft.
Met laagblijvende bloeiers zoals loopkamille en kruipend zenegroen tussen de tegels heeft onkruid minder kans. Foto: Jason Ingram.

Sommige mensen vullen gaten tussen tegels op met voegzand. Dit belet dat er nog meer onkruidzaadjes ontkiemen. Een leuker idee: zaai een laagblijvend bloemenmengsel tussen je voegen, dat staat een stuk gezelliger en komt de biodiversiteit ten goede. Of plant bodembedekkers op kale plekken. Die onderdrukken het onkruid.

Chemische middelen tegen onkruid? Een no-go

De meeste chemische onkruidverdelgers hebben helemaal geen nut: ze tasten alleen het blad aan, terwijl de plant juist vanuit de wortels steeds terug groeit. En middelen die wel tot in de wortels doordringen, zoals glyfosaat, mogen niet meer verkocht worden aan particulieren, omdat ze mogelijk kankerverwekkend voor mensen zijn én dodelijk voor bijen. Ook azijn, zout en chloor zijn niet goed voor het bodemleven. Het beste pas je dus de tuinvriendelijke bestrijdingsmethoden hierboven toe!

Lees verder onder de advertentie

Magazine

Magazine van Gardeners World 04/2025

Gardeners World 04/2025

Een sprankelend voorjaar!

€ 7,99
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.