Onkruid tussen tegels verwijderen: 4 manieren zonder gif
Het verwijderen van onkruid tussen tegels is misschien wel het minst geliefde klusje in de tuin. Hoe pak je het aan en hoe kun je het voorkomen? Kies voor een van deze natuurvriendelijke manieren.
Onkruid tussen de tegels: oorzaken
Via de wind, vogels en andere dieren komen onkruidzaden in je tuin terecht. Niet alleen tussen je planten, maar ook tussen de tegels. Met name als de afwatering van je bestrating slecht is, krijg je last van ongewenste plantjes. Aangezien er tussen tegels weinig ruimte is, kun je lang niet altijd de wortels van het onkruid meetrekken als je het onkruid verwijdert. Daarom blijft het terugkomen.
Kokend water tegen onkruid: een goed idee?
Net als bij groene aanslag verwijderen op tegels wordt bij het verwijderen van onkruid tussen tegels soms gekozen voor huismiddeltjes, zoals kokend water, azijn, zout en chloor. Maar let op: deze manieren zijn schadelijk voor het bodemleven en kunnen omliggende planten doodmaken.
Bij kokend water twijfelen we over de efficiëntie. Gebruik je dit plaatselijk op een jong plantje, dan kan het werken, maar dan moet je het wel een paar keer herhalen. Gebruik je het op een groot oppervlak, dan loop je risico op schade aan andere planten en insecten. Bovendien heb je dan wel heel veel water nodig.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Lees verder na de advertentie
Onkruid tussen de tegels verwijderen doe je zo
Gelukkig zijn er ook natuurvriendelijke manieren om onkruid tussen tegels te verwijderen. Verwijder het met de hand of maak gebruik van de onderstaande 4 tips.
1. Voegenkrabber
Een voegenkrabber is je beste vriend bij het klaren van dit klusje. Dankzij de haakvorm van de krabber kun je plantjes met de complete wortel ‘inhaken’ en verwijderen. Het voordeel is dat je echt alleen tussen de tegels krabt, dus het terras en de planten eromheen hebben niets te lijden. Een goedkope versie is een stok waarin je aan het eind van de steel een spijker slaat. Haal de spijker door de voegen en verwijder zo het onkruid.
Tip! Verwijder kleine plantjes nog voor de winter, dan kost het je minder werk in het voorjaar, wanneer onkruid welig tiert.
2. Onkruidborstel
Met een onkruidborstel met steel kun je staand aan de slag. Oefen wat druk uit op de stalen borstel, zodat het onkruid loskomt. Er bestaan ook elektrische onkruidborstels en accu-onkruidborstels, waarmee het werk lichter wordt. Bij bijvoorbeeld paardenbloemen en heermoes zal je waarschijnlijk toch even door de knieën moeten. Vanwege de lange penwortels krijg je dit onkruid met alleen een borstel niet zo snel weg. Leer onkruid herkennen zodat je weet welke oplossing het beste is.
3. Brander
Je verwacht het misschien niet, maar dit is een zeer ecologische manier van onkruid bestrijden, en nog efficiënt ook. Met een elektrische of accu-onkruidbrander verhit je in enkele seconden alle plantdelen (mits heet genoeg), waardoor onkruid afsterft. Check van tevoren goed of het vuur niet kan overslaan op droge planten of bijvoorbeeld een houten schutting. Van heide en buxusplanten weten we dat deze zeer brandgevoelig zijn.
Tip! Tik voor het gebruik met een takje tegen het plantje aan, zodat eventuele insecten zich vlug uit de voeten kunnen maken. Die wil je natuurlijk niet frituren!
4. Natuurlijke verdelger maken
Maak zelf een natuurlijke onkruidverdelger met water en biologisch afbreekbare zeep (zonder fosfaten). Gebruik hiervoor de verhouding 10 gram zeep op 2,5 liter water en sproei dit met een plantenspuit op het onkruid tussen de tegels. Van het zeeplaagje op het blad zal onkruid niet blij worden. Een nadeel is dat dit middeltje niet de wortels doodt. Chemische verdelgers die wel tot de wortels doordringen, zoals glysofaat, zijn mogelijk kankerverwekkend voor mensen en dodelijk voor bijen. Gebruik dus liever je natuurlijke verdelger een extra keer. Doe dit overigens niet vlak voor een regenbui, anders spoelt het zeepsop de tuin door.
Zo kun je onkruid tussen tegels voorkomen
We weten allemaal hoe hardnekkig onkruid kan zijn. Wat in ieder geval helpt om te voorkomen dat het tussen je tegels groeit, is dit:
- Veeg je bestrating geregeld schoon, zodat onkruidzaadjes de kans niet krijgen om te hechten.
- Houd ook de rest van de tuin vrij van onkruid, zodat woekerend onkruid niet zo makkelijk verspreidt naar de tegels. Gebruik bodembedekkers of een mulchlaag.
- Gebruik een laagblijvend bloemenmengel tussen je voegen, dat staat een stuk gezelliger en komt de biodiversiteit ten goede. Het mengsel ‘Bloeiende voegen’ van kwekerij Cruydt-Hoeck is bijvoorbeeld speciaal samengesteld voor de omstandigheden tussen tegels.
- Gebruik voegzand tussen tegels, daar houdt onkruid niet van.
- Gebruik worteldoek bij de aanleg van je terras, oprit of andere bestrating.
- Tegels wippen is natuurlijk de meest voor de hand liggende oplossing! Sowieso voor een betere afwatering.