Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in juli, week 30
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin
Biodiversiteit
- Veel bestuivers zijn gek op de bloemen van munt (Mentha spicata)! Kweek munt in potten om te voorkomen dat het door je tuin gaan woekeren. In de moestuin is dit kruid bovendien nuttig, omdat het insecten in verwarring brengt die het voorzien hebben op je tomaten, wortelen, uien en kool.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamer- en kasplanten
- Maak bladstekken van kamerplanten zoals de jadeplant (Crassula) en kalanchoë. Lees onze uitgebreide gids over planten stekken om te ontdekken hoe je dat doet.
- Blijf je stamtomaten in de kas dieven: verwijder de zijscheutjes die ontstaan in de oksels tussen de hoofdstam en de zijtakken.
Kweken
- Tweejarige planten zoals vergeet-mij-nietjes en muurbloemen hebben zich mogelijk flink uitgezaaid in je tuin. Haal de zaailingen uit de grond op plekken waar je ze niet (meer) wilt hebben en plant ze uit op een nieuwe plek – of zet ze in potten.
- Perkplanten zoals verbena’s stekken is een goede manier om nu alvast een voorraadje aan te leggen om te laten overwinteren. Dan hoef je volgend jaar geen nieuwe planten te kopen.
Moestuin
- Je kunt beginnen met het oogsten van tomaten wanneer ze nog niet helemaal rijp zijn. Zo voorkom je dat ze barsten.
- Over tomaten gesproken: door het natte weer hebben veel mensen te maken met fytoftora. Lees hoe je aardappelziekte bij tomaten bestrijdt.
- De sperzie- en snijbonen komen nu goed op gang! Pluk de peulen regelmatig, want dan zullen de planten steeds nieuwe bonen blijven aanmaken. Oogst je meer dan je kunt opeten? Blancheer de bonen kort en vries ze in.
Snoeien
- Raakt je tuinhibiscus een beetje uit de kluiten gewassen? Wacht met je hibiscus snoeien tot na de bloei, in september. Dat is een goed moment om hem weer te temmen.
- Zijn je salvia’s en kattenkruid (Nepeta) zo ongeveer uitgebloeid? Knip de bloemstengels terug. Zo zijn de planten geen energie kwijt met het aanmaken van zaad. Met wat geluk bloeien ze later zelfs nog een keer.
Tuinklussen
- Er fladderen weer flink wat koolwitjes rond, op zoek naar plekken om eitjes te leggen. Controleer daarom je koolplanten regelmatig op eitjes onder het blad. Met fijnmazige netten houd je het koolwitje weg.
- Zorg op je composthoop voor een goede balans tussen groen en bruin materiaal. Komt er een vervelende geur van je composthoop, dan heb je mogelijk te veel groen materiaal erop gegooid (grasmaaisel …). Meng de boel goed door en voeg bruin materiaal toe (bijvoorbeeld onbedrukt karton). Ontdek meer in onze gids voor composteren voor beginners.