Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in juli, week 29
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin
Biodiversiteit
- Zodra kruiden beginnen te bloeien, wordt de smaak van het blad vaak minder. Toch is het goed voor de natuur om (een deel van) kruiden te laten doorschieten, want hun bloemen zijn vaak erg geliefd bij bestuivers. Zeker munt (in een pot!), citroenmelisse, marjolein (oregano) en koriander (foto) lokken veel leven.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamer- en kasplanten
- Het is buiten deze zomer vochtig en warm, en dat zijn voor veel kamerplanten – zoals varens, bladbegonia’s, bromelia’s en lepelplanten (foto) – ideale omstandigheden. Een tijdje buiten doorbrengen zal ze goed doen. Zet ze dus buiten, maar pas op dat je schaduwplanten niet in de volle zon zet (of zonminners in de schaduw).
- Heb je last van rode spintmijt in je kas? Je kunt spint bestrijden door de luchtvochtigheid te verhogen, bijvoorbeeld door de vloer van de kas te besproeien met water. Daar houden deze beestjes niet van.
Kweken
- Denk alvast vooruit: door nu stekken te nemen van niet-winterharde vaste planten zoals fuchsia’s, pelargoniums en Spaanse margrieten leg je een nieuwe voorraad aan om in de kas te laten overwinteren.Houd je dahlia’s in bloei door de verwelkte bloemen te koppen en ze regelmatig een vloeibare tomatenvoeding te geven.
- Houd je dahlia’s in bloei door de verwelkte bloemen te koppen en ze regelmatig een vloeibare tomatenvoeding te geven. Weet je niet zeker welke knoppen je kunt wegknippen, lees dan Dahlia’s koppen: zo herken je uitgebloeide knoppen
Moestuin
- Het is volop kersentijd! Oogst je kersen met een schaartje of met de hand, maar laat het steeltje aan de vruchten zitten om beschadigingen te voorkomen.
- Je kunt zelfs nu nog beginnen met het kweken van groenten. Je kunt nu bijvoorbeeld nog venkel zaaien om in de herfst te kunnen oogsten.
Snoeien
- Is je vrouwenmantel (Alchemilla mollis) uitgebloeid, knip de uitgebloeide bloemen en de oudste blaadjes dan weg om de plant netjes te houden.
- Sommige mensen hebben vorige week enorm veel pech gehad met noodweer: uiteengewaaide planten, geknakte stengels, hagelschade … Het beste wat je kunt doen is even uithuilen en vervolgens de snoeischaar erbij pakken. Knip alle beschadigde takken en stengels terug tot op een gezond bladpaar en knip het net hierboven af.
Tuinklussen
- Staat er veel smeerwortel in je (moes)tuin? Maak er dan je eigen plantenvoeding van. Zo maak je stap voor stap smeerwortelmest.
- Maak een rondje door je tuin en noteer welke vaste planten in de verdrukking zijn geraakt door andere planten. Verplaats deze planten vervolgens in het najaar of in het voorjaar naar een plek waar ze meer ruimte hebben.