Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten en bloemen kun je op dit moment zaaien? Welke klus in de moestuin mag je écht niet langer uitstellen? En is dit het geschikte moment om die ene boom of struik te snoeien? Met onze handige checklist voor de tuin doe je wekelijks een verse dosis ideeën en inspiratie op.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in juli, week 28
Dit kun je deze week allemaal doen in de tuin
Biodiversiteit
- Zaai tweejarige planten die nuttig zijn voor vlinders en andere bestuivers. Denk aan judaspenning (Lunaria annua), kogeldistels (Echinops, foto) en vingerhoedskruid (Digitalis). Als je ze nu zaait, zetten ze volgend jaar je tuin prachtig in bloei.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort handige checklists, (moes)tuintips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Kamer- en kasplanten
- Dit jaar krioelt het in de tuin van de (naakt)slakken. Ze duiken werkelijk overal op! Controleer dus dagelijks onder potten, randen van potten en op andere plekjes waar ze zich schuil kunnen houden en haal ze meteen weg. Meer doen tegen slakken? Lees het artikel Slakken bestrijden zonder gif: 7 tips die werken
- Geef je kamerplanten regelmatig kamerplantenvoeding nu ze in de groei zijn. Zo blijven ze in goede conditie.
Kweken
- Zodra je Lathyrus (siererwt) bloeit, kun het beste de bloemen elke paar dagen afknippen en in een vaas zetten. Verwijder ook eventuele peulen. Dit is dé manier om Lathyrus te (blijven) plukken.
- Siernetels (Coleus) worden gekweekt om hun prachtige blad. Maar wanneer de planten beginnen te bloeien, wordt het blad fletser van kleur. Knip daarom de bloemen er meteen uit als je het blad mooi wilt houden.
Moestuin
- Tomaten zijn zelfbestuivend, maar als het erg vochtig is, laat het stuifmeel minder makkelijk los. Tik in dat geval af en toe zachtjes tegen de plant om te zorgen dat het stuifmeel beter los komt. Wil je alles weten over tomaten kweken, lees dan onze complete gids over de tomatenplant.
- Zodra het loof van uien omvalt en geel wordt, zijn de uien oogstklaar. Wacht tot het loof minstens voor de helft vergeeld is met het rooien, dan zijn de uien op hun best.
Snoeien
- Knip bloemen in hanging baskets, zoals hangverbena’s (foto), af en toe een stukje terug. Dat zorg ervoor dat ze vers blad én nieuwe bloemen aanmaken. Geef na het knippen ook meteen wat plantenvoeding.
- Snoei op een droge dag de stengels van uitgebloeide akelei terug. De rijpe zaden kun je meteen weer uitstrooien op de grond, maar je kunt ze ook bewaren in een papieren zak en later zaaien. Meer weten? Akelei zaaien: houd hier rekening mee.
Tuinklussen
- Haagwinde en akkerwinde zijn echte lastpakken in de tuin. Voorkom dat ze je planten verstikken door meteen zodra je hem tegenkomt de haagwinde te bestrijden (zonder gif). Volg de stengels terug tot de grond en graaf ze zo diep mogelijk uit.
- Potplanten met vergeeld blad hebben mogelijk teveel (regen)water gehad. Is de grond erg nat, laat die dan eerst opdrogen. Zet de pot eventueel op een drogere plek. Is de grond droog? Dan krijg je plant mogelijk te weinig voeding. Zo weet je wanneer jouw plant wel wat voeding kan gebruiken!