Gardeners World 05/2025
Cover van

Zo begin je april goed: 12 klussen voor je lentetuin

Planten water geven bij droogte

We kijken uit naar een nieuwe week vol tuinieren, waarin we met verschillende weersomstandigheden te maken kunnen krijgen. Krijgen we nachtvorst? Blijft het gortdroog? In onze wekelijkse checklist van Gardeners’ World lees je waar je deze week rekening mee moet houden in je tuin. Met deze 12 praktische tuinklussen maak je een goed begin aan jouw april-week (week #15).

Lees verder onder de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk dan nog even de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in april, week #15

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

Vijver met groene vijverplanten.
Maak je vijver klaar voor dit tuinseizoen, door er rottend plantmateriaal uit te halen.
  • Een vijver kun je, net als de rest van de tuin, ook klaarmaken voor de lente. Haal het rottend plantmateriaal (dode blaadjes, takken en andere resten) uit je vijver, voordat het je vijver opwarmt en de zuurstof in je vijver verbruikt.
  • Knip oud blad van vijverplanten weg vanaf de basis van je plant en snoei takken terug die in of bij de vijver bungelen. Laat materiaal wat je snoeit nog even een dag en nacht aan de rand van de vijver liggen, zodat eventuele tuindiertjes zich uit de voeten kunnen maken.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Kweken

Verschillende hosta's met mooi groot blad in de tuin.
Hosta heeft opvallend blad. Foto: Sarah Cuttle.
  • Ben je nog op zoek naar een mooie toevoeging voor je border of heb je nog een vergeten hoekje waar eigenlijk wel een plant zou kunnen staan? Kies dan eens voor planten met opvallend blad, zoals hosta, schoenlappersplant of gevlekt longkruid. Grootbladige vaste planten zijn reflecteren licht en daarmee vallen hun silhouetten en vormen ook op schaduwrijke plekken op.
  • Heb je flink voorgezaaid? Kijk dan of je zaailingen niet te veel concurreren in hun zaaibak. Door zaailingen uit te dunnen en te verspenen naar grote potjes, geef je ze kans om goede wortels te ontwikkelen zonder dat ze hoeven te vechten om zonlicht of voedingsstoffen.

Moestuin

Asperges kweken in eigen moestuin vergt wat geduld, maar dan kun je er jaren van oogsten!
Asperges kweken in eigen moestuin vergt wat geduld, maar dan kun je er jaren van oogsten! Foto: De Verwildering
  • Eens wat anders in de moestuin dit jaar? Doe inspiratie op met deze ongewone groentetips van kwekerij De Verwildering. Van bijzondere bonen tot eeuwige kolen: het komt allemaal voorbij, inclusief handige tips voor het kweken van deze soorten.
  • Zijn je tuinbonen bedekt met bladluizen? Nijp dan tere scheuten van de plant uit zodra de eerste bloemen verschijnen. De luizen houden namelijk van jonge scheuten en door ze weg te halen, verminder je het probleem aanzienlijk.

Kamer- en kasplanten

Kamerplant met roze bloemen en groen blad op tafel.
Flamingoplant (Anthurium andraeanum ‘Champion Zizou’) kun je beter uit direct zonlicht zetten. Foto: Jason Ingram.
  • De dagen worden langer en lichter! Zorg ervoor dat je kamerplanten hier ook optimaal gebruik van kunnen maken. Zet ze op plekken waar ze genieten van ochtend- of juist van middag- of avondzon, afhankelijk van waar jouw plant behoefte aan heeft. Pas op met soorten als vlinderorchideeën en Anthurium: direct zonlicht kan brandplekken veroorzaken op hun bladeren.
  • Houd je kas strak bij om al je groeiende planten gezond te houden. Verwijder steeds verwelkte bloemen en dode bladeren zodra je ze ziet, zodat schimmels er geen vat op krijgen.

Complete gids voor kamerplanten

€ 12.99
Complete gids voor kamerplanten
  • Advies van top-experts
  • Vermeerderen en verzorgen
  • Voor iedere plek de juiste plant
Bestel hier
Complete gids voor kamerplanten

Snoeien

Iemand snoeit een blad van een varen met een snoeischaar.
  • Knip oude bladeren van varens die lelijk zijn geworden van de plant om plaats te maken voor de nieuwe bladeren, waarvan je de bladkrullen wellicht al kunt zien zitten.
  • Knip ongewenste zuigers weg die onderaan de stammen van bomen en struiken groeien. Let ook specifiek op dit soort jonge stengels die uit de grond groeien rondom een roos op stam. Vaak zijn dit scheuten van de onderstam waarop je rozensoort geënt is. Als je benieuwd bent, kun je deze scheuten uiteraard wel stekken om te zien welke rozensoort eruit komt.

Tuinklussen

Plantenpot met daarin een terracotta olla die geleidelijk water geeft aan de plant.
Met een ‘olla’ van terracotta kun je je planten geleidelijk water geven. Foto: moccasinlanding/Flickr.
  • Nachtvorst na warme dagen is heftig voor je tuin en zeker voor je jongste planten. Laat jonge planten daarom rustig afharden door ze overdag buiten te zetten en ’s avonds weer op een beschutte, vorstvrije plek te laten overnachten. Let er verder op dat je de deksel van je koude kas ’s avonds dichtdoet. Kijk voor meer ideeën in ons artikel over planten beschermen tegen vorst.
  • Wil je jouw planten goed gehydrateerd houden, ook bij droog weer? Er verschillende slimme manieren om met water om te gaan in je tuin, zoals het ingraven van een olla (terracotta kruik vol water) in je border of het gebruiken van kookwater en ander ‘afvalwater’, zoals afwas- of douchewater (zolang je biologisch afbreekbare producten hebt gebruikt). Meer tips vind je in ons artikel over omgaan met droogte in je tuin.

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

Lees verder onder de advertentie

Magazine

Magazine van Gardeners World 05/2025

Gardeners World 05/2025

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.