April is een maand van heel veel zaaien in de moestuin, maar er zijn ook een aantal gewassen die je juist kunt oogsten in april.
Lees verder na de advertentie
Oogsten in april
Als je op tijd begonnen bent met zaaien en planten, kun je diverse heerlijke groenten al oogsten in april. Te laat begonnen met de voorbereiding? Lees ook dan verder, zodat je klaar bent om het volgende voorjaar ook al dit lekkers uit je eigen tuin te eten.
1. Asperges
Aspergeplanten hebben veel tijd nog voor je ze de eerste keer kunt oogsten: dat kan pas drie jaar na het aanplanten. Maar is de plant eenmaal zo ver, dan kun je vanaf ongeveer half april zo’n zes weken deze heerlijke delicatesse vers vanuit je tuin eten. Snijd de stengels een paar centimeter onder de grond af met een scherp mes. Oogst om de paar dagen, wanneer de stengels zo’n 15 cm lang zijn.
2. Lentekolen
Kool is niet alleen een lekkere groente voor de winter, want je kunt het hele jaar kool eten uit je tuin. In ons land is het niet zo ingeburgerd, maar in Engeland is het heel gebruikelijk om in juli en augustus kool te zaaien en die in september en oktober uit te planten. In het voorjaar zijn deze lentekolen oogstklaar. ‘Spring cabbages’ noemen de Britten dat. Deze koolsoorten hebben vrij los blad en zijn vaak kegelvormig – spitskool bijvoorbeeld, die je op deze manier in april en mei kunt oogsten.
3. Lenteuien
Ze heten niet voor niets lenteuitjes! Ongeveer acht weken na het zaaien zijn deze stengeluien klaar om te oogsten. Ben je half februari begonnen met zaaien, dan zou je half april je eerste lenteuitjes kunnen oogsten. Doe dat zodra ze de dikte van een potlood bereiken. Trek gewoon af en toe een stengeltje uit de grond wanneer je hem nodig hebt. Laat de rest in de grond zitten tot je ze wilt eten.
4. Radijsjes
Het is misschien wel de makkelijkste en snelst groeiende groente: radijs! Zodra er een deel van het radijsje boven de grond komt, is hij klaar om te oogsten – en dat is vaak al na een week of vier. Laat radijsjes niet te lang in de grond zitten, want dan worden ze houtig en bitter. Je kunt ze beter zo snel mogelijk oogsten (door de hele plant gewoon uit de grond te trekken) en ze in de koelkast bewaren. Niet vergeten: het blad is ook lekker! Heb je veel blad en geen radijs, dan heb je na het ontkiemen wellicht de planten niet voldoende uitgedund.
Meer lezen: Radijs kweken: wanneer en hoe doe je dat
5. Spruitbroccoli
Deze winterharde broccoli is ook wel bekend onder namen als aspergebroccoli of speerbroccoli. Maar wat ze allemaal gemeen hebben, is dat je ze begin zomer zaait en uitplant zodra de plantjes groot genoeg zijn. In de zomer en het vroege najaar groeien ze als een speer: de stengels schieten al snel flink omhoog. In de winter valt de groei stil, tot het voorjaar. Dan verschijnen vanaf maart de smakelijke bloemschermen. Oogst ze als de bloemknoppen nog stevig dicht zitten en oogst niet alle scheuten in één keer. Eet eerst de hoofdknoppen, zodat de plant weer nieuwe zijscheuten aanmaakt.
6. Voorgetrokken rabarber
Ben je begin februari begonnen met het voortrekken van rabarber, dan is het na ongeveer acht weken (vanaf april dus) de tijd om te oogsten. Je kunt blijven dooroogsten tot de langste dag (21 juni). Trek met een draaiende beweging voorzichtig de stengels van de kroon van de plant en verwijder het giftige blad voordat je de rabarber eet.
Meer lezen: Rabarber forceren: wat is het en hoe werkt het?